Blog cursist Curaçao 2019

Met het het uitzicht op de smeltende sneeuw denk ik met veel warmte terug aan Curaçao. Wat hebben we een fantastische week gehad. Voor aanvang van de reis vond ik het wel spannend, vreemd land en alleen. Bovendien voor het eerst zo lang weg bij mijn gezin. Het voelde best egoïstisch om een hele week voor mij alleen te hebben maar ik heb me voorgenomen om alles eruit te halen wat erin zit! En dat is gelukt.

Simpel gezegd, het begon al op Schiphol. Na de eerste vakantiecadeautjes en een nieuwe zonnebril te hebben gescoord, ben ik neergestreken bij een koffietentje. Laptop open en een voldaan gevoel van me-time! En dat is de leidraad door de hele week geweest; me-time!

Ik had mijn reis gepland zoals jullie voorstelden. Zaterdag heen en de zaterdag daarop weer terug. Dus na aankomst zaterdagavond op Curaqao had ik nog een vrije zondag voor aanvangst van de eerste cursusdag. Deze dag heb ik volledig benut met leren.  Met een eigen zaak en 3 kleine kinderen is het lastig om goed te leren. Er blijft gewoon weinig tijd over. Thuis heb ik alle modules wel voorbereid, opdrachten gemaakt en ingelezen. Maar doe je de studie zoals ik, lopen vele opdrachten tegelijk. Het was dus heerlijk om de hele dag door te kunnen werken op een loungebank aan het zwembad. ( me-time!!). ‘s Avonds het kennismakingsdiner. Ik was zo lekker op dreef dat ik daar bijna geen zin in had, maar gelukkig ben ik gegaan want het was prettig om met iedereen kennis te maken. De sfeer zat er gelijk goed in, hoe kan het ook anders op dit mooie eiland met z’n heerlijke tempratuur en een fantastisch team van u-consultancy. De humor slingerd in het rond en de twee artsen en Trees doen niet voor elkaar onder. Pijn in mijn kaken van het lachen.

Eindelijk: Maandag! We gaan los! Jetlag is wel weggeebt. Vandaag Cosmeceuticals van Dr. Niek Bennen. ( Moest gewoon zijn achternaam googlen want het was voor ons de hele week Niek 🙂 ). Cosmeceuticals is voor mij een lastig maar ook een waardevol onderwerp. Zelf werken wij ook met cosmeceuticals en je leert nu nog eens kritisch kijken naar de producten die je hebt staan en of ze nog aan je verwachting voldoen. Maar ook hoe zet ik ze in gezien de indifferente therapie ( Polano). In basis weet je dit wel, maar het is fijn om het te kunnen beargumenteren. ‘s Avonds gelijk de toets gemaakt. Klaar is klaar en het zit je nog vers in het geheugen.

Dinsdag: Huidfotografie en verwijzing naar de eerste lijn. Een hele toepasbare module voor in mijn schoonheidssalon. In het verleden nam ik al vaak foto’s van huidafwijkingen die ik in overleg met de klant wilde volgen. Nu weet ik beter wat ik moet vastleggen, aanwijzingen voor een betere kwaliteit van de foto en ook de privacygevoeligheid. Stella ( contactpersoon op Curaqao) heeft voor ons twee modellen geregeld waarop we mochten oefenen met het maken van het perfecte plaatje. Naderhand hebben de gemaakte foto’s bekeken en de huidafwijkingen met de modellen besproken. Een goed voorbeeld van hoe een dermatoloog te werk gaat. Goed uitvragen, verder kijken dan je neus lang is, subtiele verschillen zien. Bij de opdrachten in de reader had ik thuis ook al twee klanten vastgelegd, het was interessant om deze te bespreken omdat ik er zelf al een beeld bij had. Maar nu kon ik toetsen of ik hetgeen ik had gezien en had vastgelegd ook goed was overgekomen. Wederom in de avond weer gelijk de toets gemaakt.

Woensdag; een vrije dag voor ons allemaal. Het eiland heeft zo veel te bieden! ‘s Morgens heb ik eerst weer veel geleerd en getypd voor de module ondernemingsplan. Ondertussen heb ik al veel collega’s leren kennen die dezelfde modules volgen op Curaqao. Dus met één van hen een fantastische uitdagende wandeling gemaakt door de cunucu van Jan Thiel naar Mambo beach! Aanrader. Een dierentuin zonder hekken. Hagedissen, kolibries, kleine vogels in allerlei vormen en kleuren, pelikanen, flamingo’s, vliegende vissen en leguanen. Je kijkt je ogen uit. Goed voor lichaam en geest. Even het luie zweet eruit lopen en sparren met een leuke collega uit de andere kant van het land.

Donderdag heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten; Oncologie.
Vanuit basis 1 en 2 heb je wel al veel kennis tav huidkanker maar deze module geeft daarin veel verdieping. De subgroepen van de veel voorkomende huidkanker en zijn vele aanwijzingen die leiden naar een beeld behorende bij een van de aandoeningen. Wat voor mij altijd belangrijk is, is de vele herhaling. Als dermatoloog werkt men altijd met de zieke huid, wij zien deze veel minder vaak. Daarom moeten wij steeds weer blijven kijken, analyseren, vastleggen en communiceren. Proberen zo veel mogelijk ervaring op te doen. Deze module heeft mij in combinatie met alle voorgaande modules veel inzicht gegeven in het belang van registratie. Volg je klant.  Het is je kracht om te kunnen beargumenteren waarom iemand gezien moet worden door een arts. Door de opgedane kennis kun je waarschijnlijk klanten een boel ellende besparen. En uit ervaring misschien zelfs levens redden door vroegtijdige signalering. ‘s Avonds de toets gemaakt. Ok ok, deze keer niet alleen. Wel zo gezellig en leerzaam :).

Vrijdag, Medische communicatie en dossiervorming. Laatste dag. Het was een intensieve week met als laatste een beladen onderwerp voor vele van ons. Vermoeidheid in combinatie me een lastig onderwerp maakte veel bij ons los. Want communicatie is zo breed. Naar je klanten, maar ook naar je personeel en familie. En vooral het leidinggevende aspect en communicatie naar personeel bleek voor de een makkelijker dan de ander. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd gezocht naar oplossingen, strategieën en tools. Want hoe kun je communicatie vastleggen in de salon, naar een huisarts of andere therapeut. Stiekem was de dag iets korter, snel toets gemaakt in een klein groepje en hup klaar maken voor een gezellige avond.

Wit strand, lange gedekte tafels, ondergaande zon, vrolijke muziek op de achtergrond en allemaal blije gezichten. Geslaagd!!! 4X!!! Voor iedereen een persoonlijk woordje, memorabele foto en de certificaten. Trots en voldaan een heerlijke avond gehad op het strand. We hebben gekletst tot ver na de zonsondergang. Natuurlijk werd er gedanst maar we hebben nog een dans op de bar te goed van één van de artsen, ik zal maar niet verklappen van wie ;).

Deze week was fantastisch en kan niet beter!