Medische camouflage

Module 10, Specialisatie: Medische camouflage

Medische_camouflage

Bij sommige huidaandoeningen zoals vitiligo, melasma, postinflammatoire hyperpigmentatie en wijnvlekken zijn er kleurverschillen in de huid. Bij deze huidaandoeningen kan medische camouflage uitkomst bieden. Camoufleren betekent dat ongewenste verkleuring(en) of oppervlakteverschillen van de huid, minder zichtbaar worden gemaakt. Het uiterlijk van deze cliënten speelt een belangrijke rol in het sociaal contact. De medische camouflage kan helpen om de cliënten zich weer zekerder te laten voelen. Goede kennis van de kleurenleer is noodzakelijk én naast een goede opleiding is veel ervaring onontbeerlijk. Daarbij moet in het achterhoofd gehouden worden dat er altijd gestreefd wordt naar perfectie, maar dat het nagenoeg onmogelijk om de aandoening geheel onzichtbaar te maken. Camouflage zorgt dat de aandoening minder opvalt. Het zorgt er niet voor dat de aandoening verbetert of geneest. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van speciale camouflagecrèmes. Deze camouflagecrèmes bevatten veel meer pigmenten dan de gewone foundations waardoor een meer dekkend effect bereikt wordt.

Schoonheidsspecialisten specialiseren zich in medische camouflage, vanuit verschillende perspectieven:

 1. Cliënten met zichtbare huidaandoeningen hun zelfvertrouwen te versterken.
 2. Breder dienstenpakket aan te bieden , waardoor er een andere doelgroep bereikt kan worden.
 3. Onderscheiden in de markt (specialisatie, samenwerking medici en vergoeding via verzekeringen).

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

De meest belangrijke onderwerpen die in deze module aan de orde komen zijn:

 • Theoretische kennis van huidaandoeningen met kleurverschillen
 • Kleurenleer
 • Kennis van de speciale producten
 • Technieken en werkwijze van camouflage
 • Praktijk: oefenen op een model (alle dagen behalve de eerste dag)
 • Advies en voorlichting aan cliënten voor thuisgebruik camouflageproducten
 • Richtsnoer camouflage van ANBOS
 • Advies en voorlichting aan cliënten voor thuisgebruik camouflageproducten

Deze module bestaat uit thuisopdrachten met e-learning, contactonderwijs, praktijklessen, praktijkopdrachten en een theorie- en praktijktoets. Van de resultaten van e-learning en praktijkopdrachten wordt een portfolio bijgehouden.

Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen wordt deze specialisatie gegeven in kleine groepen. De kleine groepen stellen de docent in staat om iedere cursist persoonlijke aandacht te geven en verhogen zo het leerrendement. Dit hoge leerrendement is bewezen met het hoge slagingspercentage van deze specialisatie.

Bijzondere kenmerken van de specialisatie

 • De opleiding wordt gegeven in kleine groepen wat de kwaliteit en persoonlijke aandacht waarborgt (een groep bestaat uit max. 8 deelnemers). 
 • De inhoud van de lessen wordt gegeven volgens de eisen van het examen.
 • De kleine groepen stellen de docent in staat om iedere cursist persoonlijke aandacht te geven en verhogen zo het leerrendement.  
 • Dit hoge leerrendement is bewezen met het hoge slagingspercentage van deze specialisatie.
 • Opleidingslocatie ligt centraal in Nederland en is ook goed met openbaar vervoer te bereiken.
 • Na een leerzame ochtend staat er elke dag een heerlijke lunch voor u klaar, dit geldt ook voor uw model ( koffie en thee zijn ook inclusief).
 • Het is mogelijk via U-Consultancy een model te regelen waarop geoefend kan worden tijdens de opleiding. Dit wordt geregeld via een samenwerking met de Vitiligo patiëntenvereniging. 

 

Voor een artikel over medische camouflage, van een van onze docenten, over zelfbruiners klik hier

Voor een artikel over twee studenten van deze opleiding over vitiligo, medisch schoonheidsspecialisten en U-Consultancyklik hier.

Prijs:
€ 695,- btw-vrij, inclusief onderwijsmateriaal, koffie, thee en lunch exclusief examengelden.

Examen:
Het theorie- en praktijkexamen wordt afgenomen bij TCI (Stichting Toets Centrum Intereducatief). Met dit diploma kunt u uw specialisatie ook bij ANBOS laten registreren.  De theorie toets  van U-Consultancy wordt gedaan via e-learning.

Extra kosten:
Camouflagepakket € 140,- (via U-Consultancy te bestellen).

Kosten examen:
Theorie examen, datum in overleg: € 89- (digitaal met direct uitslag)
Praktijk examen, vastgestelde datum: € 141,-.

Locatie  :
Nieuwegein google-maps-icon-xsmall 

Lesdagen:
4 dagen (2 dagdelen theorie / 6 dagdelen praktijk)
– 3 september, 8 oktober,  29 oktober, 3 november 2020

Voor het uitvoeren van de opdrachten tijdens het praktijklessen dient u een eigen cliënt (model) mee te nemen. De eerste lesdag is geen model nodig.

Toelatingseisen:
Diploma schoonheidsspecialist.

Certificaat basis- en vervolgopleiding Dermatologie voor Schoonheidsspecialisten.

Vrijstelling:
U kunt voor deze module vrijstelling krijgen bij aantoonbare diploma’s of certificaten van eerder gevolgde opleiding. Gezien het niveau van deze Masterclass Dermatologie dient u nog een aanvullend onderwijsgedeelte te volgen met een praktijkmiddag met cliënt en een toets te maken inclusief portfolio-opdracht via e-learning. Het gebruik van medische richtlijnen zal getoetst wordt. De kosten hiervan bedragen €225,- voor het lesmateriaal van de module, de praktijkmiddag en de e-learning. U dient zich hiervoor aan te melden via het inschrijfformulier.

 

“Als schoonheidsspecialist wil je je kennis up-to-date houden en je onderscheiden. De opleiding tot medisch schoonheidsspecialist is voor mij de manier om mijn kennis te vergroten, een manier om mijn cliënten te laten zien dat ze in goede handen zijn en dat artsen ze met een gerust hart kunnen doorverwijzen. Ik ben geslaagd voor de specialisatie medische camouflage. Dit is een specialisatie die niet hoog op mijn prioriteitenlijstje stond, maar nu ik eenmaal deze opleiding volg ben ik erg enthousiast. Het is mooi om te doen en ik merk dat er veel meer mensen in geïnteresseerd zijn omdat  de behandeling ook vergoed wordt door de zorgverzekering”. – Cursist Lianne van Amelsvoort

 

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

 Voor en na foto’s
voorfoto    nafoto

 

c1c3