Ervaringen van Medisch Schoonheidsspecialisten en Medisch Schoonheidsspecialisten in opleiding

De ervaring van Elina Zeldenrust

Ken je dat gevoel dat je als schoonheidsspecialiste meer uit je werk wilt halen, het verlangen naar meer kennis? Hoe zit dat nou met die moedervlek? Dat ene rode plekje, wat kan ik daar mee? Hoe kan ik het beste littekens behandelen? Hoe word ik serieus genomen door de medische wereld?

Met meneer Google en diverse boeken kom je een heel eind. Maar dat is toch niet voldoende.

Toen leerde ik U-Consultancy kennen en heb ik de basis en vervolg dermatologie voor schoonheidsspecialiste gevolgd. Les van een dermatoloog die zijn medische kennis van de huid met ons deelt. De kennis die wij veelal tegenkomen in de praktijk. Dat smaakte naar meer.

Er is meer, nog 10 modules extra kennis. Aan dit avontuur ben ik begonnen en heb ik inmiddels afgerond. Met veel plezier heb ik de lessen gevolgd. Hetis voor mij niet naast de deur, maar ondanks dat kwam ik met veel energie, kennis en ideeën terug uit Nieuwegein.Naast de kennis van de huid, medische richtlijnen, communicatie etc. ben ik veel bewuster geworden van mijn bedrijf en mijn persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik keuzes gemaakt voor mijn bedrijf waar ik eerst negatief tegenover stond. Daarom heb ik de module ontharingstechnieken ook als laatste gevold. Elektrisch ontharen diploma had ik al op zak. Dankzij de docent van U-Consultancy heb ik deze behaald met hoge cijfers. Zonder het behalen van de module laser en flits zou ik mijn titel niet behalen. Dus positief en met goede hoop op een interessante module, ben ik deze module gestart.

Na de eerste les was ik om. Wat een interessante lessen, de theorie erachter boeit me enorm. Na het behalen van deze module heb ik dan ook gelijk een IPL-apparaat aangeschaft. Ben er zo blij mee. Waar ik wel erg van schrok is de hoeveelheid IPL en laserapparatuur er mee gewerkt wordt, zonder dat de specialisatie ontharingstechnieken gevolgd is. Heb je een apparaat staan en nog niet de specialisatie gevolgd, ga dat dan nu doen. De module is pittig en kostbaar, maar de kennis die je ermee verdiend is voor jou en je klanten veel waard.


Investeer in jezelf of/en in je bedrijf. Ga het avontuur aan.

Elina Zeldenrust
Medisch Schoonheidsspecialist


De ervaring van Risha van Heijningen

Ik zal mij allereerst even voorstellen: mijn naam is Risja van Heijningen. Mijn grote passie is “de huid” en alles wat daarmee te maken heeft! Sinds 2009 ben ik gediplomeerd schoonheidsspecialiste. 

In 2015 besloot ik om mijn kennis te verbreden. Ik startte met de basis- en vervolgopleiding dermatologie voor schoonheidsspecialeten bij U-Consultancy. Deze opleidingen vond ik zodanig interessant dat ik het hier niet bij wilde laten. Ik koos ervoor om verder te leren om mijzelf uiteindelijk Medisch schoonheidsspecialsite te mogen noemen. Dit traject ging niet zonder slag of stoot. 

De lessen werden gegeven door kundige dermatologen die hun kennis graag aan ons willen overdragen. Elke les hing ik weer aan hun lippen, met zoveel passie en kunde konden deze artsen vertellen. Ik ben zoveel meer te weten gekomen over de huid, vooral alle verschillende huidproblemen en de methoden deze te herkennen. Denk hierbij aan de PROVOKE en de ABCDE regel, ik pas deze nog dagelijks toe in mijn praktijk. Maar, om nog even terug te komen op het stukje “niet zonder slag of stoot”: de modules bestonden niet alleen uit hele leerzame lessen, maar ook uit e-learnings, examens, en portfolioverslagen. Het laatste vond ik het meest pittig, of te wel, tijdrovend naast het runnen van mijn praktijk en het moederschap. Maar daardoor extra blij en trots dat ik het allemaal gehaald heb en dat mijzelf sinds 4-3-2020 Medische Schoonheidsspecialsite Dermatologie mag noemen.

In de afgelopen 5 jaar dat ik bezig ben geweest met de opleiding, heb ik heel veel kennis opgedaan over het herkennen van plekjes en vlekjes, of deze wel of niet pluis zijn. In mijn salon ben ik erachter gekomen dat een tal van mijn cliënten kampten met actinische keratose. Voorheen herkende ik dit totaal niet en nu haal ik ze er zo uit. Ook heb ik al 2 cliënten doorverwezen met een of meerdere BCC’s en zelfs al iemand met een PCC. Ik heb deze cliënten doorverwezen met de PROVOKE formulier van U-Consultancy en kreeg bij allemaal de terugkoppeling dat ik goed zat met mijn veronderstelling. Dit geeft zo een bevestiging op je werk en een vertrouwensband met de cliënten. 

Als conclusie kan ik wel stellen dat ik deze opleiding en dit diploma echt niet had willen missen. Ondanks de talloze uren werk die ik erin heb gestoken was dit het dubbel en dwars waard. Ik ben blij dat er elk jaar nog een terugkomdag wordt georganiseerd voor alle Medisch Schoonheidsspecialisten, want ik zou het erg jammer vinden als ik nooit meer in Nieuwegein zou komen en nog wat kennis te mogen vangen van de deskundigen daar.

Bedankt voor alles.


Ik haal veel voldoening uit het verbeteren van de huidconditie en behandelen van huidproblemen van mijn cliënten.

Risja van Heijningen
Medisch SchoonheidsspecialistDe ervaring van Thilda Valstar

Drie jaar geleden ben ik begonnen met de basisopleiding Dermatologie voor schoonheidsspecialisten. Niet verkeerd, want die deed in namelijk in Curaçao. We kregen les van Dr. A.J. Oosting. dermatoloog. Enorm leuk! Daarna ben ik ook alle andere modules gaan volgen.

Jezelf gaan ontwikkelen, je verdiepen in de huid die toch al zo interessant is, is super. Ik ben al 25 jaar schoonheidsspecialist en je moet uitkijken dat je niet stilstaat. Alle stof die je ooit hebt geleerd tijdens je opleiding is verouderd. Updates en productcursussen voldoen absoluut niet om je vakkennis hoog te houden. Ik werd onzeker in mijn vak omdat er veel was veranderd en ik niet meer op de hoogte was van de nieuwste inzichten op medisch gebied. Ik wilde graag verder, maar verder betekende het volgen van de opleiding tot huidtherapeut. Maar dat is niet haalbaar als je voor een gezin met jonge kinderen zorgt en je financiële verantwoordelijkheden hebt.

Bij één van mijn “vervolmakingscursussen” zoals de Belgen dat zeggen, hoorde ik van een collega over de opleidingen van U-Consultancy.  Even Googlen en ja hoor, precies wat ik zocht. Ik ben ze uiteindelijk allemaal gaan volgen, heb het gezien als een complete opleiding. En het brengt veel, heel veel.

Behalve dat je jezelf ontwikkelt, waardoor je een stuk zekerder in je salon staat, herken je veel meer huidproblemen. Met je medische kennis kun je ook problemen sneller zien. En wat je even niet weet, zoek je op. Je spit dieper in wat de huidproblemen veroorzaken en zoekt oplossingen die niet altijd uit een potje komen. Je hebt contact met artsen en dermatologen en denkt mee over een behandelplan. Vakbladen zijn weer interessant, ook al hebben ze moeilijke en Latijnse woorden. Maar dat maakt weer dat je nog meer kennis opdoet.

Wat het me heeft gebracht, is de waardering van klanten, leveranciers en collega’s die opmerken dat je er echt veel verstand van de huid hebt. Collega’s sturen eigen klanten door omdat ze er zelf niet meer uit komen. “Ga maar eens naar Thilda, die weet er misschien meer van”.

Maar het heeft me toch wel het meeste gebracht dat ik nu tegen mezelf kan zeggen “ik versta mijn vak”. Daar ben ik Carla Uppelschoten, Dr. A.J. Oosting, Dr. J. Toonstra, de heer Bennen en alle andere dermatologen/docenten enorm dankbaar voor.

Ik blijf mezelf ontwikkelen en daar vind ik de opleidingen van U-Consultancy perfect voor. Ik ben nu met de specialisatie huidverbeteringsmassage bezig. Trees van Laar, onze docent is ook weer één van die mensen die vol enthousiasme en vakkennis ontzettend veel kennis kan overbrengen.


Ik hoop dat U-Consultancy nog heel veel nieuwe leuke cursussen aan zal bieden in de toekomst, want ik ben erbij!

Thilda Valstar

Thilda Valstar
Medisch Schoonheidsspecialist

De ervaring van Nina: Medisch Schoonheidsspecialist in opleiding

“In de zomer van 2019 heb ik mij ingeschreven voor alle modules die behoren tot het volledige traject in opleiding tot Medisch Schoonheidsspecialiste, omdat ik wist dat ik Medisch Schoonheidsspecialiste wilde worden. Ik heb dit doel omdat ik mij hiermee kan onderscheiden en over meer kennis beschik. Niet alleen over de huid, maar ook het behandelen hiervan, verschillende indicaties die kunnen voorkomen en het beheren van een professionele praktijk.Naast werkzaam te zijn in mijn eigen praktijk, heb ik buiten het inschrijven van de opleidingen, afgelopen zomer gesolliciteerd bij Huidtherapie Limburg. Zij hebben mij aangenomen met de bedoeling om binnen hun praktijk de cosmetische behandelingen uit te voeren als Medisch Schoonheidsspecialiste. Momenteel ben ik natuurlijk werkzaam als Medisch Schoonheidsspecialiste in opleiding. Op deze manier kunnen zowel medische behandelingen als cosmetische behandelingen worden aangeboden. Deze samenwerking is ontzettend leuk! Voor mijn eigen onderneming zal ik met afgeronde certificaten meer behandelingen kunnen bieden aan cliënten en medische indicaties voor schoonheidsspecialisten kunnen uitvoeren. Buiten uitbreiding van behandelingen, beschik ik over meer kennis en kan dit meegeven aan cliënten en hen ook adviseren.”

De ervaring van Priscilla: Medisch Schoonheidsspecialist in opleiding

“Zelf heb ik ooit het voorrecht gehad om op het podium te staan tussen de genomineerden voor beste schoonheidsspecialist van het jaar 2013.Een fantastische ervaring en een gigantisch mooi compliment. Ik deed mee om eens goed mijn salon onder de loep te laten nemen en door professionals de juiste tools uitgereikt te krijgen om mijn vak nog beter uit te oefenen. Dit resulteerde in een nominatie wat mij als een kind zo blij en trots maakte.De scholingen dermatologie voor schoonheidsspecialisten bij U-consultancy hebben mij in de praktijk heel erg laten groeien. Zelfverzekerder gemaakt als het gaat om adviseren en de signalerende functie van de schoonheidsspecialist wordt bij de consumenten en artsen steeds duidelijker. Vandaag nog liet een cliënt me toevallig weten altijd wat van mij te leren als ze bij me is. Erg leuk en fijn dit te horen.Ik ben nu gestart met de masterclass opleiding en ik voel dat ik er klaar voor ben om medisch schoonheidsspecialist te worden. Ons vak verdient een podium en de erkenning. Ik zeg nog iedere dag, na 17 jaar actief te zijn als schoonheidsspecialiste en ondernemer, dolgelukkig te zijn dit vak te mogen en kunnen uitvoeren. Deze “vakgek” zuigt graag alle vakkennis op en geeft deze mee aan haar cliënten, leerlingen en collega’s. Mijn werk, het vak, is mijn passie.Het leren bij U-Consultancy geeft me energie, zelfontwikkeling en kracht om daar te komen waar ik graag wil zijn. Mijn expertise ervaart een groei en professionalisering welke duidelijk merkbaar is bij alle cliënten. En daar hoort hopelijk in de toekomst toch ook die felbegeerde beauty award bij. Wat zal ik dol en dol gelukkig zijn om dat nog eens te mogen bereiken.”

De ervaring van Jeanne: Medisch Schoonheidsspecialist in opleiding

“Ruim 40 jaar ben ik met veel plezier werkzaam in dit prachtige vak. Al die jaren heb ik d.m.v. trainingen, cursussen en opleidingen me verder kunnen ontwikkelen. Niet alleen het verwerven van meer kennis, doch ook de interactie met andere collega’s heb ik altijd als zeer waardevol ervaren.Ruim 12 jaar geleden kwam U –Consultancy op mijn pad. Ik ben toen begonnen met basis- en vervolgopleiding Dermatologie voor Schoonheidsspecialisten. Dit is me toen zo goed bevallen dat ik later de complete opleiding Masterclass Dermatologie ben gaan volgen. Omdat ik al een aantal specialisaties in mijn bezit had ,lukte het me om deze opleiding binnen een jaar te voltooien.Momenteel volg ik de nieuwe opleiding Huidverzorging en Massage bij oncologische cliënten bij U-Consultancy. Ik zie het ook nu weer als een enorme verrijking , en kijk met nog meer respect en bewondering naar de cliënten die dit proces doormaken. Het volgen van de opleiding geeft een enorme verdieping en meer kennis over veel huidproblemen waar we in meerdere of meerdere mate mee te maken krijgen in onze praktijk. Je voelt je gewoon veel sterker en straalt meer zelfvertrouwen uit.Het is al regelmatig voorgekomen dat ik een cliënt het advies heb gegeven om contact op te nemen met de huisarts , waarna vaker doorverwijzing volgde naar de dermatoloog. Dit geeft natuurlijk een enorme voldoening en dankbare cliënten.Het verschil met veel andere opleidingen is de betrokkenheid van Carla en de docenten. Ik vind het knap hoe Carla de juiste docenten weet te vinden, allen met een enorme praktijk-ervaring en passie voor hun vak, waardoor de lessen boeiend zijn. Ook heb ik het gevoel dat ons beroep serieus wordt genomen en dat ze duidelijk aangeven wat voor behandelingen binnen de grenzen van ons beroep vallen.Wat ik ook als prettig ervaar is het feit dat de verantwoordelijkheid voor de studieresultaten helemaal bij jezelf ligt. Je maakt wel de toetsen doch je ervaart absoluut geen examenstress. De huidige cursuslocatie is prachtig, gezellig ,met een goede verzorging van de innerlijke mens. De opleidingen zijn absoluut een investering in je vakkennis en in jezelf!!!”

De ervaring van Marlena : Medisch Schoonheidsspecialist in opleiding

“Tijdens de zoektocht naar een opleiding ben ik terecht gekomen op de site van U-Consultancy. Toen ik zag wat zij bieden aan niveau en specialisatie was direct duidelijk dat dit mijn volgende stap zou worden. De opleiding tot medisch schoonheidsspecialiste past perfect bij mij.Ik kan me mijn eerste dag in Nieuwegein nog goed herinneren. Het warme welkom, de persoonlijk aandacht en ook de uitgebreide lunch en gezelligheid tijdens het eten. Ik vind het bijzonder dat jullie ook in de pauze tijd maken voor leerlingen. Hierdoor is het mogelijk elkaar beter te leren kennen. Ondertussen heb ik een aantal modules van de opleiding mogen volgen. En sta ik ingeschreven voor meer. Dit brengt mij steeds dichter bij mijn doel om medisch schoonheidsspecialiste te worden. Met elke nieuwe module wordt ik weer positief verrast. In mijn praktijk zie ik dagelijks mensen met verschillende huidaandoeningen. Soms klein. Soms groot. Klanten die huidkanker hebben gehad, of last hebben van couperose, rosacea, klanten met “vlekjes en plekjes”… Al deze verschillende mensen wil ik graag helpen. Maar ik wil wel voldoende opgeleid zijn om de juiste behandeling te kunnen uitvoeren, de juiste producten te kunnen gebruiken en goed advies te kunnen geven. Ik wil bewust en zeker zijn van wat ik doe en wat ik zeg. De top docenten en de opleiding op hoog niveau geven mij de perfecte basis om datgene te doen wat het beste is voor mijn klant. Allemaal dankzij U-Consultancy!Bij elk nieuw certificaat dat ik behaal, bouw ik vertrouwen op bij mijn klanten. Zij waarderen mijn kundigheid zeer hoog.Ik heb alle modules van de Medisch schoonheidsspecialiste opleiding met veel plezier mogen volgen. De lessen waren zeer professioneel en interessant, ik heb er heel veel van geleerd! De opleiding is gegeven op zeer hoog niveau en is niet altijd makkelijk geweest, maar dankzij de ondersteuning van Trees, Carla en de collega’s is het me gelukt! Ik ben er bijna! Ik kijk heel optimistisch naar de toekomst van mijn praktijk. En geeft het mijn praktijk dat extra speciale waardoor ik mij kan onderscheiden.Als het zover is, zal ik met trots mijn diploma aan de muur hangen!”