Ervaringen van Medisch Schoonheidsspecialisten

De ervaring van Elina Zeldenrust

Ken je dat gevoel dat je als schoonheidsspecialiste meer uit je werk wilt halen, het verlangen naar meer kennis? Hoe zit dat nou met die moedervlek? Dat ene rode plekje, wat kan ik daar mee? Hoe kan ik het beste littekens behandelen? Hoe word ik serieus genomen door de medische wereld?

Met meneer Google en diverse boeken kom je een heel eind. Maar dat is toch niet voldoende.

Toen leerde ik U-Consultancy kennen en heb ik de basis en vervolg dermatologie voor schoonheidsspecialiste gevolgd. Les van een dermatoloog die zijn medische kennis van de huid met ons deelt. De kennis die wij veelal tegenkomen in de praktijk. Dat smaakte naar meer.

Er is meer, nog 10 modules extra kennis. Aan dit avontuur ben ik begonnen en heb ik inmiddels afgerond. Met veel plezier heb ik de lessen gevolgd. Hetis voor mij niet naast de deur, maar ondanks dat kwam ik met veel energie, kennis en ideeën terug uit Nieuwegein.Naast de kennis van de huid, medische richtlijnen, communicatie etc. ben ik veel bewuster geworden van mijn bedrijf en mijn persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik keuzes gemaakt voor mijn bedrijf waar ik eerst negatief tegenover stond. Daarom heb ik de module ontharingstechnieken ook als laatste gevold. Elektrisch ontharen diploma had ik al op zak. Dankzij de docent van U-Consultancy heb ik deze behaald met hoge cijfers. Zonder het behalen van de module laser en flits zou ik mijn titel niet behalen. Dus positief en met goede hoop op een interessante module, ben ik deze module gestart.

Na de eerste les was ik om. Wat een interessante lessen, de theorie erachter boeit me enorm. Na het behalen van deze module heb ik dan ook gelijk een IPL-apparaat aangeschaft. Ben er zo blij mee. Waar ik wel erg van schrok is de hoeveelheid IPL en laserapparatuur er mee gewerkt wordt, zonder dat de specialisatie ontharingstechnieken gevolgd is. Heb je een apparaat staan en nog niet de specialisatie gevolgd, ga dat dan nu doen. De module is pittig en kostbaar, maar de kennis die je ermee verdiend is voor jou en je klanten veel waard.


Investeer in jezelf of/en in je bedrijf. Ga het avontuur aan.

Elina Zeldenrust
Medisch Schoonheidsspecialist


De ervaring van Risha van Heijningen

Ik zal mij allereerst even voorstellen: mijn naam is Risja van Heijningen. Mijn grote passie is “de huid” en alles wat daarmee te maken heeft! Sinds 2009 ben ik gediplomeerd schoonheidsspecialiste. 

In 2015 besloot ik om mijn kennis te verbreden. Ik startte met de basis- en vervolgopleiding dermatologie voor schoonheidsspecialeten bij U-Consultancy. Deze opleidingen vond ik zodanig interessant dat ik het hier niet bij wilde laten. Ik koos ervoor om verder te leren om mijzelf uiteindelijk Medisch schoonheidsspecialsite te mogen noemen. Dit traject ging niet zonder slag of stoot. 

De lessen werden gegeven door kundige dermatologen die hun kennis graag aan ons willen overdragen. Elke les hing ik weer aan hun lippen, met zoveel passie en kunde konden deze artsen vertellen. Ik ben zoveel meer te weten gekomen over de huid, vooral alle verschillende huidproblemen en de methoden deze te herkennen. Denk hierbij aan de PROVOKE en de ABCDE regel, ik pas deze nog dagelijks toe in mijn praktijk. Maar, om nog even terug te komen op het stukje “niet zonder slag of stoot”: de modules bestonden niet alleen uit hele leerzame lessen, maar ook uit e-learnings, examens, en portfolioverslagen. Het laatste vond ik het meest pittig, of te wel, tijdrovend naast het runnen van mijn praktijk en het moederschap. Maar daardoor extra blij en trots dat ik het allemaal gehaald heb en dat mijzelf sinds 4-3-2020 Medische Schoonheidsspecialsite Dermatologie mag noemen.

In de afgelopen 5 jaar dat ik bezig ben geweest met de opleiding, heb ik heel veel kennis opgedaan over het herkennen van plekjes en vlekjes, of deze wel of niet pluis zijn. In mijn salon ben ik erachter gekomen dat een tal van mijn cliënten kampten met actinische keratose. Voorheen herkende ik dit totaal niet en nu haal ik ze er zo uit. Ook heb ik al 2 cliënten doorverwezen met een of meerdere BCC’s en zelfs al iemand met een PCC. Ik heb deze cliënten doorverwezen met de PROVOKE formulier van U-Consultancy en kreeg bij allemaal de terugkoppeling dat ik goed zat met mijn veronderstelling. Dit geeft zo een bevestiging op je werk en een vertrouwensband met de cliënten. 

Als conclusie kan ik wel stellen dat ik deze opleiding en dit diploma echt niet had willen missen. Ondanks de talloze uren werk die ik erin heb gestoken was dit het dubbel en dwars waard. Ik ben blij dat er elk jaar nog een terugkomdag wordt georganiseerd voor alle Medisch Schoonheidsspecialisten, want ik zou het erg jammer vinden als ik nooit meer in Nieuwegein zou komen en nog wat kennis te mogen vangen van de deskundigen daar.

Bedankt voor alles.


Ik haal veel voldoening uit het verbeteren van de huidconditie en behandelen van huidproblemen van mijn cliënten.

Risja van Heijningen
Medisch SchoonheidsspecialistDe ervaring van Thilda Valstar

Drie jaar geleden ben ik begonnen met de basisopleiding Dermatologie voor schoonheidsspecialisten. Niet verkeerd, want die deed in namelijk in Curaçao. We kregen les van Dr. A.J. Oosting. dermatoloog. Enorm leuk! Daarna ben ik ook alle andere modules gaan volgen.

Jezelf gaan ontwikkelen, je verdiepen in de huid die toch al zo interessant is, is super. Ik ben al 25 jaar schoonheidsspecialist en je moet uitkijken dat je niet stilstaat. Alle stof die je ooit hebt geleerd tijdens je opleiding is verouderd. Updates en productcursussen voldoen absoluut niet om je vakkennis hoog te houden. Ik werd onzeker in mijn vak omdat er veel was veranderd en ik niet meer op de hoogte was van de nieuwste inzichten op medisch gebied. Ik wilde graag verder, maar verder betekende het volgen van de opleiding tot huidtherapeut. Maar dat is niet haalbaar als je voor een gezin met jonge kinderen zorgt en je financiële verantwoordelijkheden hebt.

Bij één van mijn “vervolmakingscursussen” zoals de Belgen dat zeggen, hoorde ik van een collega over de opleidingen van U-Consultancy.  Even Googlen en ja hoor, precies wat ik zocht. Ik ben ze uiteindelijk allemaal gaan volgen, heb het gezien als een complete opleiding. En het brengt veel, heel veel.

Behalve dat je jezelf ontwikkelt, waardoor je een stuk zekerder in je salon staat, herken je veel meer huidproblemen. Met je medische kennis kun je ook problemen sneller zien. En wat je even niet weet, zoek je op. Je spit dieper in wat de huidproblemen veroorzaken en zoekt oplossingen die niet altijd uit een potje komen. Je hebt contact met artsen en dermatologen en denkt mee over een behandelplan. Vakbladen zijn weer interessant, ook al hebben ze moeilijke en Latijnse woorden. Maar dat maakt weer dat je nog meer kennis opdoet.

Wat het me heeft gebracht, is de waardering van klanten, leveranciers en collega’s die opmerken dat je er echt veel verstand van de huid hebt. Collega’s sturen eigen klanten door omdat ze er zelf niet meer uit komen. “Ga maar eens naar Thilda, die weet er misschien meer van”.

Maar het heeft me toch wel het meeste gebracht dat ik nu tegen mezelf kan zeggen “ik versta mijn vak”. Daar ben ik Carla Uppelschoten, Dr. A.J. Oosting, Dr. J. Toonstra, de heer Bennen en alle andere dermatologen/docenten enorm dankbaar voor.

Ik blijf mezelf ontwikkelen en daar vind ik de opleidingen van U-Consultancy perfect voor. Ik ben nu met de specialisatie huidverbeteringsmassage bezig. Trees van Laar, onze docent is ook weer één van die mensen die vol enthousiasme en vakkennis ontzettend veel kennis kan overbrengen.


Ik hoop dat U-Consultancy nog heel veel nieuwe leuke cursussen aan zal bieden in de toekomst, want ik ben erbij!

Thilda Valstar

Thilda Valstar
Medisch Schoonheidsspecialist