Inleiding
In de wondzorg zijn doktersassistenten, verzorgenden IG en verpleegkundigen op velerlei velden binnen de gezondheidszorg werkzaam. Zij zien vaak patiënten, bewoners of cliënten met een wond. Dit vergt naast kennis die je hebt opgedaan in de beroepsopleiding, specifieke kennis over wonden. Daarom heeft U-Consultancy een 5-daagse opleiding ontwikkeld waarin het ontstaan van wonden, wondgenezing en wondbehandeling centraal staan. Met deze opleiding leert u alles op het gebied van dermatologie rondom de wond, maar wordt u geen wondverpleegkundige. Wilt u zich ontwikkelen tot wondverpleegkundige, klik dan hier.
De theorie wordt gegeven door ervaren docenten. Naast anatomie en fysiologie, medische terminologie en diverse modellen om wonden te observeren en te classificeren, is er veel aandacht voor wond en wondgenezing vanuit diverse medisch specialismen: heelkunde, traumatologie, oncologie en dermatologie. Ook de te gebruiken wondproducten komen aan bod.
Naast theorie krijgen praktische vaardigheden nadrukkelijk aandacht. Praktische vaardigheden worden uitgelegd en daarna geoefend onder begeleiding van experts in de wondzorg.
Op deze manier ben je optimaal voorbereid op je dagelijkse praktijk. Zo leer je compressiebehandeling toepassen, maar ook het niet scherpe debridement, basis negatieve druktherapie en de enkel-armindex.
Niet alleen medische kennis en praktische vaardigheden worden behandeld. De opleiding besteedt aandacht aan diverse aspecten waardoor je leert de patiënt met een wond, de behandeling en de genezing ervan in een bredere context te plaatsen. Je kunt hierbij denken aan pijn en pijnbeleving, aan invloed van voeding op genezing van een wond, aan infectie en hygiëne, aan de vergoedingen door ziektekostenverzekering, kostenbewustzijn en bestellingen van materialen.
Tot slot komen de nieuwste ontwikkelingen in de wondzorg op de laatste lesdag aan bod.
Kortom: de opleiding bied je een uitgelezen kans om je te verdiepen in wondproblematiek.
Modulen
De opleiding is in 5 modulen verdeeld. Iedere module kent verschillende onderwerpen/thema’s met een onderlinge samenhang. Tijdens de opleiding werk je aan twee praktijkopdrachten. Binnen 6 weken na de laatste lesdag maak je een toets in onze online leeromgeving.
Module | Inhoud | Lesuren |
Wondgenezing en – rapportage | Anatomie en fysiologie Medische terminologie Model TIME, ALTIS en SOEP Anamnese en wondassessment Signaleerfunctie m.b.t. genezing en invloed medicijnen Protocollen en richtlijnen |
1 dagdeel |
Wondverzorging volgens de richtlijnen | Traumatische wonden: Skin Tears Brandwonden Oncologische wonden Dermatologie en wonden: – PROVOKE – Huidinfecties – Huidzorg bij ouderen: jeuk, eczeem en droge huid – Decubitus en Incontinence Associated Dermatitis – Ulcus cruris en arterieel vaatlijden – Diabetische voet |
3 dagdelen |
Wondpracticum | Oefenen van praktische vaardigheden en verantwoorde keuzes kunnen maken: – Wondzorgproducten – Enkel-armindex – Compressietherapie, diverse technieken met bijbehorende middelen en drukmeters – Debridement niet-scherp – Negatieve druktherapie |
3 dagdelen |
Wond in breder perspectief | Infectiepreventie en hygiëne Biofilm en wondreiniging Instrumenten en verbandmateriaal Preventieve maatregelen Patiëntperspectief – Wondgerelateerde pijn – Leefstijl – Voeding – Maatschappelijke context |
2 dagdelen |
Wond en de toekomst | Organisatie wondzorg in Nederland – Wondplatform Nederland – Wond Expertise Centra – Anderhalvelijnszorg
Communicatie en wondfotografie |
1 dagdeel |
Doelgroepen
Binnen uw werksetting is het van belang dat u regelmatig bezig bent met wondzorg. De opleiding is daarom ontwikkeld voor doktersassistenten werkzaam in het ziekenhuis of een huisartsenpraktijk, verpleegkundigen niveau 4 en 5, praktijkondersteuners en verzorgenden IG niveau 3 werkzaam in de thuiszorg of een verpleeghuis. Staat uw beroepsgroep er niet bij, maar heeft u wel de vereiste van dagelijkse verzorging van wonden. Neem dan contact met ons op!
Opleidingsduur en studiebelasting
De opleidingsduur is 5 dagen en de lesdagen zijn van 09.30-17.00. De totale studiebelasting van de opleiding is 65 studiebelastingsuren (SBU). De opleiding bestaat uit 35 contacturen en 30 uur zelfstudie (lesmodulen, praktijkopdrachten en online toets). Alle lesdagen vinden fysiek plaats.
Certificaat
Alle modulen moeten gevolgd worden en de opdrachten moeten voldoende zijn om in aanmerking te komen voor het certificaat. Het certificaat wordt digitaal verstuurd.
Data en locatie
Nieuwegein:
– 20 september, 11 oktober, 8 november, 29 november, 13 december 2024
– 17 januari, 14 maart, 25 april, 16 mei en 6 juni 2025
– 12 september, 3 oktober, 31 oktober, 14 november, 12 december 2025
Landgraaf: (Minckelersstraat 2, 6372 PP)
– 18 oktober, 8, 22 en 29 november, 13 december 2024
Kosten
De deelnamekosten bedragen voor deze opleiding 1150,- btw-vrij, inclusief onderwijsmateriaal, koffie, thee en lunch.
Accreditatie
De opleiding is geaccrediteerd bij de beroepsvereniging voor doktersassistenten (CADD van de NVDA) met 32 punten. De accreditatie is geaccrediteerd bij de Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&V en Register Zorgprofessionals) met 35 punten.
Incompany training
Het is ook mogelijk dat U-Consultancy deze opleiding als incompany training verzorgt voor uw ziekenhuis of instelling. Voor meer informatie hiervoor, kunt u contact met ons opnemen!
KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN
Cursist aan het woord
Chantal Jolink: “Wat hebben jullie de opleiding goed in elkaar gezet en vorm gegeven. Ik ging met veel plezier naar de les dagen. Tijdens de lessen was duidelijk waar het over ging en wat we konden verwachten. Dit konden we terug halen uit de map. De lessen die gegeven werden waren leuk, leerzaam en vooral erg duidelijk. Ik zou hem dan ook zeer zeker aanraden aan anderen.“
“Leuke opleiding waarbij veel onderwerpen worden besproken. Ook leuk om de kennis van de mede studenten te horen van verschillende organisaties.”
“Er waren veel verschillende docenten wat een mooi totaalbeeld gaf.”
“Zeer afwisselend programma. Veel praktijk lessen, wat super is. Ik ben niet zo’n stilzitter, de lesdagen vlogen voorbij.”
“Goede locatie en docenten. Bruikbaar ter aanvulling in het werk in de zorg!”