6-daagse opleiding huidverzorging en massage bij oncologische cliënten (inclusief stagedag bij het ziekenhuis)

Een rol voor de schoonheidsspecialist

Huidverzorging en massage bij oncologische cliënten

Kanker is een ingrijpende aandoening waar veel mensen in de loop van hun leven mee worden geconfronteerd. De medische wetenschap is zo ontwikkeld dat behandelingen aanslaan en de levensduur voor kankerpatiënten toeneemt.Tegenwoordig spreken we zelfs van een chronische oncologiepatiënt waarbij de schoonheidsspecialist met deze opleiding een belangrijke rol kan spelen voor deze doelgroep.

Steeds meer schoonheidsspecialisten hebben cliënten in de salon die kanker hebben of hebben gehad. In deze opleiding leer je oncologische cliënten met behulp van kennis en praktische vaardigheden respectvol te benaderen, te masseren en specifieke huidverzorging toe te passen. Massage kan een moment van ontspanning geven tijdens de ziekte periode. U krijgt duidelijke richtlijnen welke huidverzorgingsproducten en behandelingen wel en niet gebruikt kunnen worden.

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

PROGRAMMA

De opleiding bestaat uit de volgende onderwerpen:

 1. Oncologische en medische kennis.
 2. Klachten, onderzoeken en diagnostiek.
 3. Nieuwste vormen van behandeling.
 4. Bijwerkingen aan huid, haar en nagels.
 5. Toekomstperspectief voor diverse vormen van kanker: recidieven, palliatieve en terminale fasen.
 6. Anamnese en behandelplan.
 7. Massagetechnieken voor gelaat en delen van het lichaam.
 8. Huidverzorgingsproducten en huidadvies bij cliënten met kanker.
 9. Verbale en non-verbale communicatie met de cliënt.

Met deze kennis leer je vervolgens diverse massagetechnieken en huidverzorging toe te passen. Daarbij leer je adviezen over huidverzorging te geven en je houding tot je cliënt te bepalen zodat je je cliënt een professionele behandeling kunt geven.

Het onderwijs wordt gegeven door zeer ervaren docenten: een oncologieverpleegkundige en een psycholoog, een dermatoloog en een massagetherapeut.

Vaardigheidsonderwijs

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het vaardigheidsonderwijs, waarin je naast massagetechnieken voor gelaat en onderdelen van het lichaam ook je wijze van communiceren met je cliënt in een veilige leeromgeving kunt oefenen. De docent geeft je na afloop persoonlijke feedback.

Stage

Een wezenlijk onderdeel van de opleiding is de stagedag op een oncologische dagbehandeling in een ziekenhuis. Tijdens die dag breng je onder begeleiding het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk. Een toegevoegde waarde!

Opname Verwijsgids Kanker

Na het volgen van de opleiding wordt u opgenomen in landelijke digitale Verwijsgids Kanker, waar mensen hulp kunnen vinden bij het vinden van ondersteunende behandelingen en begeleiding bij kanker. Voor meer informatie lees hier verder.

Duur & Groepsgrootte

De opleiding bestaat uit 6 dagen waarvan 5 theorie / praktijklesdagen én een stage-dag op een oncologische dagbehandeling van een ziekenhuis. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen wordt de opleiding gegeven in kleine groepen. Hierdoor is de docent in staat om iedere cursist persoonlijke aandacht te geven en dat verhoogt het leerrendement.

Examen

De opleiding wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Na de laatste lesdag heb je 6 weken de gelegenheid om de afsluitende schriftelijke toets en een portfolio opdracht digitaal te maken. Als alle onderdelen positief zijn afgerond, ontvang je het diploma ‘Huidverzorging en massage bij oncologische cliënten’.

Data en locatie

 • 4, 11, 26 september en 11 en 25 november 2024

Kosten
De deelnamekosten bedragen €1295,00 btw-vrij, inclusief onderwijsmateriaal, koffie, thee en lunch. 

Bijzondere kenmerken van de opleiding

 • De opleiding wordt gegeven in kleine groepen waardoor kwaliteit en persoonlijke aandacht gewaarborgd zijn.
 • Door de kleine groepen is de docent in staat om iedere cursist persoonlijke aandacht te geven en dat verhoogt het leerrendement.
 • U-Consultancy streeft er naar om theorie in de ochtend te geven en vaardigheidsonderwijs in de middag.
 • Een praktijk-dag op een oncologische dagbehandeling van een ziekenhuis is een verplicht onderdeel van de opleiding. U-Consultancy heeft hiervoor een samenwerkingsrelatie met een ziekenhuis. Dit hoeft de student niet zelf te regelen.
 • De opleidingslocatie ligt centraal in Nederland en is ook goed met openbaar vervoer te bereiken; parkeren is gratis.
 • Na elke leerzame ochtend staat er een heerlijke lunch klaar.

Cursist aan het woord

Cathy: “Heel leerzaam. Zeker gezien het feit dat er steeds meer mensen met kanker komen, is het goed om te weten hoe de behandeling per persoon eruit kan zien.”

Bianca: “Ik vond het een zeer interessante cursus en vind het echt van toegevoegde waarde voor ons vak.”

Cursist 2022: “Begin dit jaar ben ik begonnen met de opleiding bij U-Consultancy. Je leert alles over de verzorging van de hoofdhuid en het haar en het doorverwijzen van klanten naar de huisarts. De onderwerpen Alopecia androgenetica, melanomen en basaalcelcarcinomen vond ik zelf het meest interessant en waardevol. Na de opleiding beschik je de juiste kennis en kunde om klanten goede voorlichting te kunnen geven. Het is een echte meerwaarde voor mij!”.

Fieke: “De opleiding Huidverzorging en massages bij oncologische patiënten is echt een waardevolle aanvulling voor mijn salon! Naast het feit dat je leert hoe je deze mensen in de meest stressvolle en moeilijke tijd van hun leven even kan laten ontspannen, en te laten “vergeten” dat ze ziek zijn, krijg je ook zeer veel informatie over de soorten kanker, de achtergrond en de verschillende behandelmethoden. Ik heb nu een aantal oncologische patiënten in mijn praktijk die ik regelmatig masseer en ik krijg alleen maar goede reacties, ook van de naaste familieleden!”

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN