Dermatologie voor fysiotherapeuten

Inleiding

Fysio klein voor websiteBij deze opleiding dermatologie zal
uw kennis en vaardigheden over huidaandoeningen vergroot worden.
Het accent zal liggen op de huidafwijkingen die veel op de romp voorkomen. Het signaleren van verdachte plekjes, pluis of niet pluis, is een belangrijk doel van deze cursus. Huidkanker, onrustige moedervlekken of voorstadia van huidkanker komen veel voor en u zou de eerste kunnen zijn die deze ontdekt. Om te weten of iets kwaadaardig is of kan worden is ook enige kennis nodig van goedaardige plekjes. De meest voorkomende worden dan ook behandeld. Daarnaast is het van belang om te weten of een bepaalde huidaandoening besmettelijk is of niet. Diverse infecties op de romp, veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels, worden besproken. Tenslotte wordt er ook aandacht gegeven aan psoriasis en eczeem, twee veel voorkomende huidaandoeningen in de dagelijkse praktijk.

Deze opleiding helpt u om tijdig huidafwijkingen te constateren in de fysiotherapiepraktijk (signaleren van de “rode vlaggen”) en indien nodig op tijd door te verwijzen naar de huisarts. De lessen worden gegeven door dermatologen.

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN


KMO-Portefeuille: Elke Vlaamse Kleine of Middelgrote onderneming (KMO) kan met de KMO-portefeuille betalen. Hierdoor kunt u 30% korting op het opleidingsbedrag krijgen. Meer informatie (naar deze linken: https://www.uconsultancy.nl/kmo-portefeuille/)


Doel en inhoud opleiding
Gestructureerd volgens de nieuwste medische richtlijnen voorlichting kunnen geven over veel voorkomende huidaandoeningen binnen de fysiotherapeutische praktijk. Het vroegtijdig herkennen van kwaadaardige huidaandoeningen en het onderscheid kunnen maken tussen goedaardige aandoeningen en het herkennen van wel of niet-besmettelijke huidziekten zoals psoriasis of een eczeem is het belangrijkste doel van deze opleiding.

Deze opleiding kenmerkt zich door de praktijkgerichtheid en de praktische aanpak. De opleiding is uitdagend en vernieuwend en je oefent concreet aan de hand van praktijkvoorbeelden en eigen ingestuurde casuïstieken. De didactische werkwijze is interactief door middel van onderwijsleergesprek.

Inhoud opleiding

  • Differentiaal diagnostiek goedaardige en kwaadaardige huidaandoeningen.
  • Het herkennen van infectieuze huidaandoeningen.
  • Casuïstiek bespreking aan de hand van eigen ingestuurde casuïstieken.
  • Wanneer is het eczeem, psoriasis of een huidinfectie

Doelgroep
Fysiotherapeuten en manueel therapeuten

Duur opleiding
Een lesdag van 09.30 – 16.30

Data
Nieuwegein google-maps-icon-xsmall:
– Vrijdag 24 november 2023
– Vrijdag 26 april 2024
– Vrijdag 22 november 2024

Accreditatie
Accreditatie is verleend met 6 punten voor categorie Beroepsgerelateerd Fysiotherapie door het Accreditatiebureau Fysiotherapie.

Studiebelasting
Voorbereidingstijd thuis: 6 uur
Contacturen (onder begeleiding van de dermatoloog):7 uur
E-learning toets (thuis): 2 uur

Certificaat
Na afloop van de opleiding en het afronden van de thuistoets in de e-learning ontvangt u het certificaat van deze opleiding. Dit certificaat wordt getekend door dermatologen.

Kosten
De deelnamekosten voor deze opleiding bedragen € 295,- btw-vrij, inclusief onderwijsmateriaal en koffie, thee en lunch.

Cursist aan het woord
De opleiding is gemiddeld beoordeeld met een 8.3!

Cursist: “Eindelijk een cursus dermatologie voor fysiotherapeuten!”

Astrid van der Gaag (fysiotherapeut): “Heel interessant en nuttig.”

Monique Berends (fysiotherapeut): “Heel zinvol en alle fysiotherapeuten zouden dit moeten doen.”

Tim Laagland (fysiotherapeut): “Een razend interessante opleiding over de huid! Gek dat veel fysiotherapeuten hier weinig van af weten, terwijl zij er toch dagelijks mee bezig zijn. Deze opleiding heeft mijn ogen geopend en ik heb de tools gekregen om verdachte huidaandoeningen te herkennen en te omschrijven om dit te rapporteren naar de huisarts. Eigenlijk een must voor elke fysiotherapeut.”

Aukje van Leeuwen (fysiotherapeut): “Erg goed dat deze opleiding er is. Als fysio kom je veel in contact met de huid. Het signaleren van mogelijk schadelijke plekjes is daarom heel zinvol.”

José van Camp – van der Borst (fysiotherapeut): “Erg interessant! Eindelijk richtlijnen voor het herkennen van verdachte vlekjes met heel veel voorbeelden. Een aanrader!”

Carla Uppelschoten schrijft in het derde nummer van tijdschrift O2 (voor alle NVFL-leden). 

In het artikel “Huidverzorging en wondbehandeling” vertelt Carla over de verschillende lagen van de huid, hoe droge huid het beste behandeld kan worden en geeft ze advies over de behandeling van wonden. Wilt u het gehele artikel lezen? Klik dan op de onderstaande link.

O2_3
foto-oncologie-o2

Vragen?
Klik hier…

 

 

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN