Inleiding
Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben langdurig of zelfs hun hele leven te maken met een huidaandoening. Dit gaat dus om bijna 1 op de 8 Nederlanders. Iedere (medisch) pedicure en podotherapeut krijgt daarom regelmatig te maken met cliënten die een huidaandoening hebben.
Waarom is het belangrijk om de opleiding dermatologie van U-Consultancy te volgen?
Het doel van de opleiding is kennis en inzicht vergroten van huid- en nagelaandoeningen en de bijbehorende behandeling, om relevante voorlichting te kunnen geven aan cliënten. Door de toename van het aantal huidproblemen, is het van belang dat u als specialist beschikt over voldoende dermatologische kennis. U speelt, naast medici, een belangrijke rol in het herkennen en het geven van voorlichting over huidaandoeningen. (Medisch) pedicuren, podotherapeuten, dermatologen en andere artsen worden op die manier gestimuleerd om beter samen te werken. Dat geeft aantoonbaar resultaat en u krijgt meer deskundigheid ten opzichte van uw collega’s.
KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN
Hoe ziet deze dermatologische opleiding eruit?
Wij werken met reële casuïstiek die in uw eigen praktijk veel voorkomt. U leert volgens een dermatologische systematische methode huidproblemen te analyseren.
De opleiding wordt modulair aangeboden. Het onderwijs wordt verzorgd door dermatologen en andere deskundigen. De opleiding bestaat uit vier modulen:
Module | Omschrijving |
1 | Anatomie/Fysiologie en observatie en behandelingsprincipes van huid en nagels, goedaardige en kwaadaardige tumoren aan de voeten – opbouw van de huid en nagels en de functies; – observatie huid en nagels en dermatologische termen; – afwijkingen van de nagels (nagelplaat, kleuren, nagelvormen, huidafwijkingen rond de nagel); – adviezen voor een droge huid en kloven; – indifferente lokale behandeling huid; – behandeling van nagelafwijkingen; – herkennen van plekjes aan het onderbeen, voet en nagel (goedaardige en kwaadaardige huidtumoren). |
2 | Huid- en nagelinfecties, , incl onychomycoses, anatomie van nagels en enkele nagelafwijkingen – virale infecties (wratten); – bacteriële infecties (erysipelas, cellulitis); – schimmelinfecties (voetschimmel); – parasitaire infecties (schurft, luizen, cercariasis); – onderzoek, behandeling, preventieve en hygiënische maatregelen; – voorlichting over leefregels, werking en bijwerking van medicatie. |
3 | Psoriasisnagels en eczeem – psoriasisnagels en eczeem en contactallergie; – lichen planus nagels, twenty nail dystrofie, acrodermatitis van Hallopeau, hyperkeratosis plantair, palmoplantaire keratoderma van Vohwinkel; – psoriasis en eczeem en contactallergie, onderzoek en behandeling; – voorlichting over leefregels, werking en bijwerking van medicatie. |
4 | Vasculaire problemen aan voeten en onderbenen – standafwijkingen voet (dystrofie, hallux valgus); – nageloperaties (ingegroeide teennagel, nemen van een stansbiopt om maligniteiten te diagnosticeren); – diabetische voet; – eelt en likdoorn (clavus); – vaatproblemen; neuropathie, geamputeerde teen; – edeem vaan voet en benen; – varices/ulcus cruris. |
Docent en auteur Dr. J. Toonstra geeft les
Het volgen van de opleiding dermatologie bij U-Consultancy zorgt ervoor dat u eerder huid- en nagelproblemen herkent. De dermatologie opleidingen van U-Consultancy mogen rekenen op veel interesse onder (medisch) pedicuren, en podotherapeuten, omdat zij zich dankzij deze opleiding kunnen onderscheiden, beter leren omgaan en beter kunnen adviseren en behandelen wanneer er sprake is van deze veelvoorkomende huid- en nagelproblemen. U heeft een belangrijke signaalfunctie bij huid- en nagelafwijkingen. U bent vaak de eerste persoon deze onder ogen krijgt. Het is van belang dat u de huid en nagels kunt beoordelen en inschatten wanneer doorverwijzen noodzakelijk is.
Het onderwijsprogramma is in samenwerking met de adviesraad, bestaande uit dermatologen, ontwikkeld. U krijgt les in kleine groepen, wat de kwaliteit van onze opleiding waarborgt.
Accreditatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister voor Pedicures Voetzorg — Voetzorg Algemeen niveau 4 geeft 5 punten, specialistische voetzorg geeft 5 punten, reflectie(intervisiegroepen) geeft 2 punten en omgevingsbewusthandelen 2 punten voor deze opleiding.
StAdap, Stichting Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici, is geaccrediteerd met 13 punten (voor podotherapeuten).
Duur en locatie
De opleiding wordt aangeboden in Nederland en duurt 2 lesdagen. Lesdagen zijn van 09.30 tot 16.30 uur, mits anders vermeld.
Data:
Nieuwegein:
– Donderdag 12 en 26 september 2024
– Vrijdag 21 en 28 maart 2025
– Vrijdag 19 september en 10 oktober 2025
Kosten
De deelnamekosten bedragen € 525,- btw-vrij, inclusief onderwijsmateriaal, koffie/thee en lunch.
Certificaat
Voor de opleiding moeten alle modulen (1 t/m 4) gevolgd worden en de thuistoets moet voldoende beoordeeld zijn om in aanmerking te komen voor het certificaat. Dit certificaat wordt digitaal verstuurd.
Cursist aan het woord
De opleiding wordt door cursisten beoordeeld met een 8.8 gemiddeld.
Niels (cursist april 2021): “Erg leuke, leerzame en deskundig uitgelegd! Zeker een aanvulling voor onze beroepsgroep.”
Cursiste april 2021: “Leerzaam en zeer toepasbaar in de praktijk. Ik kijk nu nog kritischer naar de huid van voeten en benen.”
Kim de Laet: “De cursus is zeer boeiend en aangenaam, in een gezellig kader. Diverse aandoeningen worden uitvoerig besproken.”
Sylvia Pieters: “De opleiding is zeer leerzaam. Dr. Toonstra geeft duidelijke uitleg en de lessen vlogen voorbij.”
Lyanne (podotherapeut): “Het was een leerzame cursus die ik kan toepassen in de praktijk!”
Susan (podotherapeut): “Het is een leuke en interactieve cursus. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie.“
Susan (podotherapeut): “Ik heb onlangs de cursus Dermatologie voor Pedicures afgerond en ben daar uiterst tevreden over. Niet alleen was de locatie prima (goed bereikbaar, makkelijke parkeren) en het diner goed verzorgd maar was ik vooral zeer tevreden met het lesmateriaal, de docent en de kleinschaligheid van de cursus. Het materiaal is uiterst relevant en ik heb heel veel geleerd van dr. Toonstra. Wat het voor mij extra prettig maakte is dat je ruim de gelegenheid krijgt eigen casussen aan de orde te stellen waardoor deze cursus gelijk een meerwaarde is voor je eigen pedicure praktijk.“
Ewout (podotherapeut): “De training beslaat een onderwerp waar we in de praktijk vaak tegenaan lopen. In de cursus spreekt een erg kundige dermatoloog.”
Cursist: “Ik heb het geleerde al menig keer in praktijk kunnen toepassen. Het PROVOKE-model naar andere disciplines beschreven en daardoor werd actie ondernomen, doelstelling bereikt.”
U-Consultancy in vakblad Voetvak+
Misschien trappen we hierbij een open deur in, maar handhygiëne is zeer belangrijk in de praktijk, misschien nog wel belangrijker dan u verwacht. De handen zijn een potentiële besmettingsroute waarbij transmissie van micro-organismen kan plaatsvinden van de ene naar de andere persoon. De juiste handhygiëne kan dit voorkomen. Hierover vertelt Carla in haar column in vakblad Voetvak+. In deze column wordt met name aandacht gegeven aan hoe handhygiëne dient te worden toegepast en wat je na welk contact kunt doen. Lees de column hier P18,19 HYGIENE
Vragen?
Klik hier…