Kennissessie Ulcus cruris, wondbehandeling en compressietherapie

Inleiding

Als verpleegkundige, doktersassistent of verzorgende kom je regelmatig in contact met patiënten met ulcus cruris (een open been). Een open been is een open wond of zweer aan het onderbeen. Uit onderzoek onder verzorgenden is gebleken dat zij vaak de oorzaak niet weten, dat er geen behandeling plaatsvindt van de onderliggende ziekte en er vaak geen informatie is over de arteriële druk voordat ze gaan beginnen met compressietherapie. Met meer kennis vindt er een betere behandeling plaats.

Tijdens deze module leert u zwachtelen volgens de laatste richtlijnen, waarin de hedendaagse principes en regels van compressietherapie op een rijtje worden gezet, uiteraard met veel praktische tips en tricks. U krijgt ook inzicht in het belang van compressietherapie en de nazorg. Tijdens de module beginnen wij met het bespreken van het ziektebeeld, hoe komt het, wat zijn de klachten en wat zie je aan het been. Maar ook wat zijn de risico’s voor de cliënt bij het zwachtelen en wanneer mag je nooit zwachtelen. Tot slot ga je zelf aan de slag en kan je met een drukmeting bepalen hoe goed je zwachtelt.

Tijdens de module bespreken we ook de verschillende soorten wonden en de verschillende fasen van de wondgenezing. Met behulp van dia’s worden er veel verschillende wonden getoond. Aan de hand van deze dia’s leer je om een wond te observeren en te classificeren volgens het WCS en TIME model. Daarna gaan we verder met de nieuwste opvattingen en richtlijnen over wondzorg en wondbehandeling.

Programma
– Anatomie en fysiologie 
– Verschijnselen
– Diagnostiek
– Onderzoek
– Casuïstiek bespreking
– Wondbehandeling bij ulcus cruris venosum
– Compressiematerialen mogelijkheden
– Workshop zwachtelen met drukmeters en meten van de enkel/arm index

Doelgroep
Verpleegkundigen, doktersassistenten, (medisch) pedicuren, podotherapeuten en andere professionals die meer willen weten over ulcus cruris.

 


Data en locatie 
Nieuwegein google-maps-icon-xsmall:
– Donderdag 30 mei 2024

Kosten
De deelnamekosten bedragen voor deze opleiding  € 225,- btw-vrij, inclusief onderwijsmateriaal, koffie, thee en lunch.

Accreditatie
De kennissessie is met 7 punten geaccrediteerd voor podotherapeuten door ADAP (NVvP).

De kennissessie is met 7 punten geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister voor Pedicures. Hierbij vallen 3 punten onder voetzorg specialistisch en  4 punten onder de categorie Voetzorg algemeen niveau 4. 

De kennissessie is met 7 punten geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V.

Cursist aan het woord

Joanna Pranger (cursiste juni 2021): “Goed georganiseerde les, relevante informatie, compact samen gesteld. Veel ruimte voor vragen en een lekker interactieve les.” 

Yvonne Scheffer (cursiste juni 2021): “Perfecte groepsgrootte met diversiteit van beroepen, waardoor veel informatie en tips uitgewisseld konden worden.

Annemarie Bolder (cursiste december 2022): “Leerzame training door een docent met veel praktische ervaring en kennis. Het was een prettige groep. Ps. Heerlijke lunch, dank daarvoor!”

Cursiste (december 2022): “Veel geleerd over het ontstaan en de behandeling van ulcus cruris. Het is direct toepasbaar in de praktijk”.

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN


Heeft u vragen?
Klik hier…