Dermatologie voor Professionals in de Wondzorg

wondzorg

Dermatologie nascholing voor (wond)verpleegkundigen, doktersassistenten, wondconsulenten en andere wonddeskundigen. Een opleiding voor mensen werkzaam in de zorg met een interesse voor wondzorg en dermatologie.

Inleiding
Als wondprofessional bent u dagelijks bezig met de huid van een patiënt. De kennis van wondverpleegkundigen is vaak met name gericht op wondzorg. De kennis over de huid wordt vaak vergeten, maar juist deze kennis is essentieel voor wondverpleegkundigen. Vandaar deze dermatologie opleiding voor professionals in de wondzorg.

Inhoud
Dermatologie voor Professionals in de Wondzorg bestaat uit 4 modules:
– Module 1: Dermatologie, diagnostiek en behandeling
– Module 2: Huidinfecties, eczeem en psoriasis
– Module 3: Dermatologische wonden
– Module 4: Lymfoedeem, lipoedeem, veneuze pathologie en wondbehandeling

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

OF KIES VOOR DE VERVOLGOPLEIDING VRAGEN?

ModuleOmschrijving
1Dermatologie, diagnostiek en behandeling
Spreek de taal van de dermatoloog
De huid bestaat uit verschillende lagen en cellen, die allemaal een rol kunnen spelen bij het ontstaan van huidproblemen. In deze eerste module worden de huid, de opbouw van de huidcellen en mogelijke problemen daarvan uitgebreid besproken. PROVOKE en de ABCDE regel zijn instrumenten die door artsen worden gebruikt om systematisch huidafwijkingen te categoriseren, de efflorescenties te beschrijven en te diagnosticeren. Als u als wondverpleegkundige een arts om advies wilt vragen, zal informatie die juist beschreven is met hulp van deze instrumenten, de arts al veel informatie kunnen geven, waardoor het behandelproces kan worden bespoedigd. In deze module worden PROVOKE en de ABCDE regel uitgelegd en wordt er mee geoefend. Tot slot wordt er uitgebreid ingegaan op dermatotherapie, wanneer u welke zalf inzet en hoe u dit praktisch kunt toepassen in uw dagelijkse praktijk.
2Huidinfecties, eczeem en psoriasis
Een goede kijk op de huid: het is niet altijd wat het lijkt!
Roodheid, pukkels, maceratie, jeuk, pijn, diverse vormen van eczeem en psoriasis, etc. Deze verschijnselen komen regelmatig voor in de praktijk van de wondzorg. Er is een grote verscheidenheid in mogelijke huidproblemen, infecties en allergische reacties bekeken vanuit het dermatologische perspectief. Alle huid rondom een wond kan kwetsbaar worden en vereist zorgvuldige beoordeling en behandeling. Bepaalde wondsoorten veroorzaken dermatologische problemen in de omringende huid en vereisen specifieke zorg. Allergische reacties op stoffen die bij wondbehandeling en huidverzorging worden gebruikt, zoals cosmetica en zeep, kunnen huid- problemen rondom de wond verergeren. De sleutel tot een goede behandeling is in alle gevallen een juiste diagnose, de oorzaak van het probleem en het inzicht wanneer er een verwijzing naar een specialist noodzakelijk is. Het is belangrijk dat zorgprofessionals de impact erkennen die dermatologische aandoeningen hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt en op de genezingsduur van de wond. Huidaandoeningen worden makkelijk verkeerd gediagnosticeerd en is vaak de oorzaak van verergering van de aandoening en van groot ongemak voor de patiënt. In deze module wordt uitgebreid ingegaan op de diagnostiek en behandeling van deze huidproblemen vanuit de nieuwste richtlijnen.
3Dermatologische wonden
Ins en outs van wonden die u niet dagelijks ziet
Ulcera zijn de core business van de wondverpleegkundigen. Decubitus, ulcera cruris, diabetische voetwonden, chirurgische wonden en brandwonden zijn daarbij de meest voorkomende wondsoorten die in de praktijk worden gezien en die met succes worden behandeld. Toch komt het regelmatig voor dat wonden niet genezen als wordt verwacht of dat er sprake is van veel pijn. Het is niet ondenkbaar dat de onderliggende oorzaak van de wond een dermatologisch probleem is. Te denken valt aan ziektebeelden als necrobiosis lipoidica, lupus erythemathodes, pyoderma gangrenosum. Herkent u dit? Ook komen wonden voor waarvoor geen dermatologische verklaring valt te geven. Dan moet aan dermatitis artefacta gedacht worden. In deze module gaan we dieper in op de verschijnselen en hun behandeling van de specifiek dermatologische ziektebeelden met de daarbij voorkomende wonden.
4Lymfoedeem, lipoedeem, veneuze pathologie en wondbehandeling
Coach de patiënt naar meer zelfmanagement
Als wondverpleegkundige komt u regelmatig in contact met patiënten met diverse vormen van oedeem. Sterker nog: er zal nauwelijks een werkdag voorbij gaan zonder dat de diagnose oedeem wordt gesteld. Patiënten vragen u het hemd van het lijf en u wilt hen natuurlijk op professionele wijze antwoord geven. Maar: is uw kennis nog up-to-date? Bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelen en de recente NVDV-richtlijnen van lymf- en lipoedeem en veneuze pathologie? Hoe kunnen patiënten worden gemotiveerd tot zelfmanagement in relatie tot hun ziekteproces? Hoe ver gaat uw kennis over wonden en wondbehandeling? Er wordt ingegaan op de overige behandelingsmodaliteiten die er zijn. Tot slot wordt er een praktijkles wondbehandeling en ambulante compressietherapie gegeven volgens de laatste richtlijnen, waarin als check-up gebruik wordt gemaakt van een drukmeter.

Accreditatie
Verpleegkundig specialisten register: 12 punten
Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&V): 12 punten

ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)
NVH: 22 punten
NVvP: 22 punten

Toetsing
Na afloop worden de modules afgesloten met een toets in de online leeromgeving van U-Consultancy.

Certificaat
Het geaccrediteerde certificaat wordt, na een voldoende beoordeling van de online toetsing, opgestuurd.

Doelgroepen
Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, wondverpleegkundigen, wondconsulenten, doktersassistenten, praktijkondersteuners, podotherapeuten en huidtherapeuten, werkzaam in de wondzorg.

Kosten
De deelnamekosten bedragen € 525,- btw-vrij, inclusief onderwijsmateriaal, koffie/thee en lunch.

Data:
De opleidingsduur is 2 dagen en de lesdagen zijn van 09.00-17.00
Nieuwegein google-maps-icon-xsmall:
– 8 en 9 oktober 2024
– 8 en 9 april 2025
– 30 september en 1 oktober 2025

Cursist aan het woord
De opleiding is door onze cursisten beoordeeld met het gemiddelde van een 8.3!

Wilma v/d Klooster (cursiste juni 2021): “De lesdagen waren boeiend en enorm leerzame herhaling van wat je weet. De lessen zijn doeltreffend en met casussen om de stof beter te onthouden. Voornamelijk ben ik op zoek om de oudere cliënten met jeuk beter kwaliteit van leven te kunnen laten ondervinden en dat heeft ruimschoots handen en voeten gekregen met deze opleiding.”

Maya Feenstra (cursiste juni 2021): “Zeer interessante, deskundige, actuele lesdagen met interessante kennis. Een waardevolle aanvulling voor een wondverpleegkundige, zou iedere wondverpleegkundige moeten volgen.”

Hanna Palland (cursiste juni 2021): “Super mooie aanvulling na de opleiding wondverpleegkundige, veel nieuwe informatie.”

Gerda Mast (cursiste juni 2021): “Zeer goede inhoudelijke lessen met veel foto’s waardoor de aangeboden stof beter blijft hangt.”

Johan (cursist juni 2021): “Duidelijk en mooi programma van de dagen. Deskundige docenten met een schat aan praktijkervaring. Er is zoveel te vertellen dat het amper in 2 lesdagen past.”

Cursist: “Ik vond het zeker van toegevoegde waarde voor mij, ik miste hiervoor echt een stuk dermatologische kennis. Vond het heel leuk, goede sprekers en fijne grootte van de groep.

Ingrid (SRVZ): “Tijdens de opleiding veel informatie gehad over allerhande huidproblematiek. De opleiding was een hele fijne en nuttige aanvulling op mijn werk als wondverpleegkundige in de ouderenzorg. De 2 lesdagen waren intensief maar erg interessant. Er was alle ruimte om vragen te kunnen stellen.” 

Karla Rood (WEC MST Enschede): “Ik heb de 2 daagse scholing gevolgd; Ik ben nu reeds 13 jaar werkzaam op de wondpoli in het ziekenhuis. De huid heeft mij altijd geïntrigeerd. Bij complexe wondzorg krijg je regelmatig ook te maken met peri-wondproblematiek.  Middels deze scholing dermatologie hoopte ik hier wat meer handvaten voor te krijgen. Er zat behoorlijk veel diepgang in het lesmateriaal. De anatomie en fysiologie van bepaalde aandoeningen werden haarfijn tot op celniveau uitgediept. Ook was er voldoende aanbod met fotomateriaal uit de praktijk waar de verschillende dermatologische aandoeningen en ulcera werden beschreven. De gegeven lesstof direct toepasbaar in mijn dagelijkse praktijk, je kunt nu met meer zekerheid je complexe wond en huidreacties doorzien , behandelen of en een behandelvoorstel geven. Als laatste een compliment voor de innerlijke verzorging tijden deze toch intensieve dagen; we mochten genieten van een fantastische en uitgebreide zelfgemaakte lunch!” 

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

OF KIES VOOR DE VERVOLGOPLEIDING VRAGEN?