Dermatologie voor wonddeskundigen

Dermatologie nascholing voor wondverpleegkundigen, wondconsulenten en andere wonddeskundigen, werkzaam in de wondzorg.wondzorg

Inleiding
Als wondprofessional bent u dagelijks bezig met de huid van een patiënt. De kennis van wondverpleegkundigen is vaak met name gericht op wondzorg, vaak wordt de kennis over de huid vergeten, maar juist deze kennis is essentieel voor wondverpleegkundigen. Vandaar deze dermatologie opleiding voor professionals in de wondzorg.

Inhoud
De opleiding dermatologie voor wondverpleegkundigen en wondconsulenten bestaat uit 4 modules:
– Module 1: Dermatologie, diagnostiek en behandeling
– Module 2: Huidinfecties, eczeem en psoriasis
– Module 3: Dermatologische wonden
– Module 4: Lymfoedeem, lipoedeem, veneuze pathologie en wondbehandeling

SCHRIJF JE DIRECT IN OF KIES VOOR DE VERVOLGOPLEIDING VRAGEN?

Module Omschrijving
1 Dermatologie, diagnostiek en behandeling
Spreek de taal van de dermatoloog
De huid bestaat uit verschillende lagen en cellen, die allemaal een rol kunnen spelen bij het ontstaan van huidproblemen. In deze eerste module worden de huid, de opbouw van de huidcellen en mogelijke problemen daarvan uitgebreid besproken. PROVOKE en de ABCDE regel zijn instrumenten die door artsen worden gebruikt om systematisch huidafwijkingen te categoriseren, de efflorescenties te beschrijven en te diagnosticeren. Als u als wondverpleegkundige een arts om advies wilt vragen, zal informatie die juist beschreven is met hulp van deze instrumenten, de arts al veel informatie kunnen geven, waardoor het behandelproces kan worden bespoedigd. In deze module worden PROVOKE en de ABCDE regel uitgelegd en wordt er mee geoefend. Tot slot wordt uitgebreid ingegaan op dermatotherapie, wanneer zet je welke zalf in en hoe kun je dit praktisch toepassen in jouw dagelijkse praktijk.
2 Huidinfecties, eczeem en psoriasis
Een goede kijk op de huid: het is niet altijd wat het lijkt!
Roodheid, pukkels, maceratie, jeuk, pijn, diverse vormen van eczeem en psoriasis, etc. Deze verschijnselen komen regelmatig voor in de praktijk van de wondzorg. Er is een grote verscheidenheid in mogelijke huidproblemen, infecties en insectenbeten overgevoeligheidsreacties bekeken vanuit het dermatologische perspectief. Ook huidreacties bij wonden die vaak voorkomen worden besproken. In deze module wordt uitgebreid ingegaan op de diagnostiek en behandeling van deze huidproblemen vanuit de nieuwste richtlijnen.
3 Dermatologische wonden
Ins en outs van wonden die u niet dagelijks ziet
Ulcera zijn de core business van de wondverpleegkundigen. Decubitus, ulcera cruris, diabetische voetwonden, chirurgische wonden en brandwonden zijn daarbij de meest voorkomende wondsoorten die in de praktijk worden gezien en die met succes worden behandeld. Toch komt het regelmatig voor dat wonden niet genezen als wordt verwacht of dat er sprake is van veel pijn. Het is niet ondenkbaar dat de onderliggende oorzaak van de wond een dermatologisch probleem is. Te denken valt aan ziektebeelden als necrobiosis lipoidica, lupus erythemathodes, pyoderma gangrenosum. Herkent u dit? Ook komen wonden voor waarvoor geen dermatologische verklaring valt te geven. Dan moet aan dermatitis artefacta gedacht worden. In deze module gaan we dieper in op de verschijnselen en hun behandeling van de specifiek dermatologische ziektebeelden met de daarbij voorkomende wonden.
4 Lymfoedeem, lipoedeem, veneuze pathologie en wondbehandeling
Coach de patiënt naar meer zelfmanagement
Als wondverpleegkundige komt u regelmatig in contact met patiënten met diverse vormen van oedeem. Sterker nog: er zal nauwelijks een werkdag voorbij gaan zonder dat de diagnose oedeem wordt gesteld. Patiënten vragen u het hemd van het lijf en u wilt hen natuurlijk op professionele wijze antwoord geven. Maar: is uw kennis nog up-to-date? Bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelen en de recente NVDV-richtlijnen van lymf- en lipoedeem en veneuze pathologie? Hoe kunnen patiënten worden gemotiveerd tot zelfmanagement in relatie tot hun ziekteproces? Hoe ver gaat uw kennis over wonden en wondbehandeling? Er wordt ingegaan op de overige behandelingsmodaliteiten die er zijn. Tot slot wordt er een praktijkles wondbehandeling en ambulante compressietherapie gegeven, waarin als check- up gebruik wordt gemaakt van een drukmeter.

Accreditatie
Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&V) heeft deze opleiding geaccrediteerd met 12 punten. St. Adap heeft deze opleiding geaccrediteerd met 13,5 punten, zowel voor NVH als NVvP. 

Toetsing
Na afloop worden de modules afgesloten door een toets via ons e-learningprogramma.

Certificaat
Het geaccrediteerde certificaat wordt, na een voldoende beoordeling toetsing via e-learning, achteraf opgestuurd.

Doelgroepen
Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, doktersassistenten, praktijkondersteuners, podotherapeuten en huidtherapeuten, werkzaam in de wondzorg.

Kosten
De deelnamekosten bedragen € 525,- btw-vrij, inclusief onderwijsmateriaal, koffie/thee en lunch.

Data (opleidingsduur is 2 dagen):
Nieuwegein google-maps-icon-xsmall: Dinsdag 12 en 26 mei 2020 (9.30-16.30 uur)

Ervaringen cursisten
De opleiding is door onze cursisten beoordeeld met het gemiddelde van een 8,3!
– Ik vond het zeker van toegevoegde waarde voor mij, ik miste hiervoor echt een stuk dermatologische kennis. Vond het heel leuk, goede sprekers en fijne grootte van de groep.”
– In april 2017 de aanvullende dermatologie opleiding voor wonddeskundigen gedaan. Tijdens de opleiding veel informatie gehad over allerhande huidproblematiek. De opleiding was een hele fijne en nuttige aanvulling op mijn werk als wondverpleegkundige in de ouderenzorg. De 2 lesdagen waren intensief maar erg interessant. Er was alle ruimte om vragen te kunnen stellen. – Ingrid, SRVZ
-Afgelopen september 2017 heb ik de 2 daagse scholing gevolgd; Ik ben nu reeds 13 jaar werkzaam op de wondpoli in het ziekenhuis. De huid heeft mij altijd geïntrigeerd. Bij complexe wondzorg krijg je regelmatig ook te maken met peri-wondproblematiek.  Middels deze scholing dermatologie hoopte ik hier wat meer handvaten voor te krijgen. Er zat behoorlijk veel diepgang in het lesmateriaal. De anatomie en fysiologie van bepaalde aandoeningen werden haarfijn tot op celniveau uitgediept. Ook was er voldoende aanbod met fotomateriaal uit de praktijk waar de verschillende dermatologische aandoeningen en ulcera werden beschreven. Een enkele keer miste ik hierbij wel de behandelopties.  Over het algemeen was de gegeven lesstof direct toepasbaar in mijn dagelijkse praktijk, je kunt nu met meer zekerheid je complexe wond en huidreacties doorzien , behandelen of en een behandelvoorstel geven. Als laatste een compliment voor de innerlijke verzorging tijden deze toch intensieve dagen; we mochten genieten van een fantastische en uitgebreide zelfgemaakte lunch! – Karla Roord, WEC MST Enschede

SCHRIJF JE DIRECT IN OF KIES VOOR DE VERVOLGOPLEIDING VRAGEN?

Geef een reactie