Opleidingen dermatologie voor doktersassistenten

Praktijkgerichte wondopleiding voor eerste- en tweedelijnszorgBasisopleiding polikliniek dermatologie Vervolgopleiding polikliniek dermatologie Complexe Technische Vaardigheden Dermatologie voor zorgprofessionals Masterclasses polikliniek dermatologieKennissessie diabetische voet, microbioom en huidziekten Kennissessie wondzorg Vaardigheidstraining in de diagnostiek van voetschimmel en nagelmycosePraktische microscooptrainingDermatologie voor professoinals in de wondzorgUlcus cruris wondbehandeling en compressietherapie

Doktersassistenten/verpleegkundigen polikliniek dermatologie

Het doel van de opleiding is bekwaamheid te verkrijgen op het specifieke terrein van de dermatologische zorgverlening. Op advies van de opleidingscommissie, bestaande uit dermatologen, bieden we naast de theoretische modulen basis- en vervolgopleiding een vaardigheidstraining aan. Om de Training Complexe Technische Vaardigheden te kunnen volgen is het belangrijk om hiervoor voldoende theoretische kennis te hebben opgedaan in de basis- en de vervolgopleiding.


Publicatie in NTvDV Doktersassistenten en verpleegkundigen Reinier de Graaf Groep blijven up‐to‐date
Lees hier een artikel over deze opleidingen.
Lees hier een artikel over Training Complexe Technische Vaardigheden Polikliniek Dermatologie


Cursist aan het woord:
Vera Peeters begon in 2008 als polikliniekassistente op de polikliniek Dermatologie in het SJG in Weert. Bij U-Consultancy volgde ze de opleiding Polikliniek Dermatologie en vertelt graag welke meerwaarde deze opleiding haar biedt.

“Het specialisme dermatologie trekt mij erg aan, vooral door de verschillende taken die verpleegkundigen op de poli uitvoeren. In het begin bestonden mijn werkzaamheden als polikliniekassistente vooral uit administratieve werkzaamheden. Aangezien ik voorheen als leerling verpleegkundige op de afdeling had gewerkt begon het bij mij al snel te kriebelen om ook meer verpleegkundige taken te vervullen. Via internet ging ik op zoek naar een vervolgopleiding waarmee ik mijn kennis op het gebied van dermatologie kon verbreden en uitbreiden. Gelukkig vond ik de cursus van U-Consultancy die precies leek aan te sluiten bij mijn wensen.”

“Nu, anderhalf jaar na start van de opleiding en 3 cursussen verder, kan ik met zekerheid zeggen dat de opleiding volgen een goede zet is geweest. Mijn taken op de polikliniek zijn flink uitgebreid. Naast het assisteren van de arts bij zijn spreekuur (bijvoorbeeld bij excisies en varices behandelingen), mag ik ook het ‘verpleegkundig’ spreekuur doen. Ook is het begeleiden van patiënten een belangrijke taak geworden. Na de uitleg bij de dokter begeleiden wij onder andere patiënten bij Biologicals, hoe bepaalde zalven te gebruiken en uitleg van behandelingen.”

“Bij U-Consultancy begin je met deel 1 waar veel basiselementen van de dermatologie in terugkomen. Ik denk dat dit een belangrijk onderdeel is, want door terug te gaan naar de basis ging ik zelf anders naar patiënten kijken. Komt er iemand met een vlekje dat ga ik nu kijken wat ik precies zie (PROVOKE), wat zou het kunnen zijn en hoe kun je het behandelen. Het praktijkgedeelte vond ik het leukste: de vele handelingen komen terug en je hebt een goede basis gelegd om op de polikliniek dermatologie aan de slag te gaan! Op deze manier wil ik iedereen nog bedanken voor de leuke lessen!”


Studiebelastingsuren (SBU)
Basisopleiding: 72 studiebelastingsuren (SBU), 36 SBU binnenschoolse activiteiten en 36 SBU zelfstudieopdrachten thuis.
Vervolgopleiding: 56 studiebelastingsuren (SBU), 28 SBU binnenschoolse activiteiten en 28 SBU zelfstudieopdrachten thuis.
Training Complexe Technische Vaardigheden: 82 SBU, 82 studiebelastingsuren (SBU), 28 SBU binnenschoolse activiteiten en 54 SBU zelfstudieopdrachten thuis.

 

Accreditatiepunten CADD van de NVDA
Basisopleiding: 30 punten
Vervolgopleiding: 24 punten
Complexe Technische Vaardigheden: 27 punten