Vaardigheidstraining in de diagnostiek van voetschimmel en nagelmycose

up

Wilt u uw vaardigheden als voetspecialist vergroten? Wilt u uw kennis binnen uw vakgebied verbreden? Kortom: wilt u zich onderscheiden in de branche? De vaardigheidstraining in de diagnostiek van voetschimmel en nagelmycose van U-Consultancy helpt u de kwaliteit van de voetzorg te verbeteren. Met behulp van microscopisch onderzoek leert u schimmelinfecties en nagelmycose (onychomycose) te herkennen en te kunnen onderscheiden van wat er op lijkt. Het zelf kunnen afnemen van onderzoeksmateriaal en het maken van KOH preparaten kan van toegevoegde waarde zijn in de dagelijkse voetpraktijk.

Tijdens het praktijkonderwijs wordt gewerkt op cliënten (modellen), het is dus mogelijk om een cliënt mee te nemen. Ook is het mogelijk om casussen in te dienen, deze zullen tijdens de lesdag besproken worden door de dermatoloog.

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

Praktijkles

Doelgroep
Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor pedicures, podotherapeuten, podologen, andere voetspecialisten en huidtherapeuten, die zich verder willen ontwikkelen in specifieke vaardigheden binnen hun vakgebied. De training is ook geschikt voor doktersassistenten die bij U-Consultancy de basis- en vervolgopleiding polikliniek dermatologie hebben gevolgd. Daarnaast zijn ook praktijkondersteuners die de opleiding dermatologie voor doktersassistenten & praktijkondersteuners huisartsenpraktijk hebben gevolgd van harte welkom. Ook andere specialisten met een brede interesse voor huidproblemen zoals schoonheidsspecialisten, kunnen zich aanmelden voor deze praktijkgerichte training.

Accreditatie
Deze opleiding is geaccrediteerd bij Kwaliteitsregister voor Pedicures (KRP) met 7 punten (domein voetzorg) en bij Stichting ADAP (zowel voor NVH en NVvP) met 16,5 punten.

Doel en opzet
Gestructureerd volgens de nieuwste richtlijnen voorlichting kunnen geven over veel voorkomende voetschimmels en nagelmycose binnen de voetpraktijk. Het herkennen van voetschimmel en nagelmycose en onderscheid kunnen maken tussen diverse niet besmettelijke huidziekten zoals psoriasis of een eczeem. Het zelfstandig uitvoeren en afnemen van onderzoeksmateriaal bij cliënten, het maken en beoordelen van KOH preparaten (onder supervisie van de dermatoloog). Het opstellen van een behandelplan.

Deze vaardigheidstraining kenmerkt zich door de praktijkgerichtheid en de praktische aanpak. De dagtraining is uitdagend en vernieuwend en u oefent concreet aan de hand van eigen ingestuurde casuïstieken. U leert de basisvaardigheden van het werken met een microscoop en de diverse onderdelen van een microscoop worden besproken. De mogelijkheid bestaat dat u voor het praktijk deel een eigen cliënt mee kan nemen.

Toetsing
Na afloop van de vaardigheidstraining maakt u thuis een toets. Als deze met een voldoende is afgesloten krijgt u naderhand een certificaat.

Inhoud
– Differentiaal diagnostiek van voetschimmels en onychomycose.
Een voetschimmel of ‘zwemmerseczeem’ is een veel voorkomende aandoening. De juiste diagnose kan het beste worden gesteld door het aantonen van de schimmel(s) onder de microscoop. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan, de zogenaamde ‘schimmelnagels’. Het is hierbij essentieel de voetschimmel en nagelmycose te herkennen en onderscheid te kunnen maken tussen diverse niet besmettelijke huidziekten zoals psoriasis of een eczeem.

– Oude en nieuwe behandelingsmogelijkheden van voetschimmels en onychomycose.
Voetschimmels kunnen plaatselijk worden behandeld met een crème of zalf, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt. Voor de genezing van nagelinfecties schiet deze behandeling over het algemeen tekort. Bij ernstige of hardnekkige gevallen zal een systemische behandeling worden toegepast met speciale pillen. Over het algemeen is inwendige behandeling met pillen naast verwijdering van het zieke nageldeel noodzakelijk.

– Casuïstiek bespreking aan de hand van eigen ingestuurde casuïstieken.
Binnen de groep zullen verschillende casussen besproken worden met behulp van de methodiek ‘casuïstiekbespreking’. Leerdoelen zijn hierbij: reflectie op het eigen handelen, leren van elkaar en implementeren van het geleerde in de praktijk.

– Praktijkkliniek met cliënten: huid- en nagelanalyse, afnemen van huid en nagelpreparaat en microscopisch onderzoek (maken KOH-preparaat), geven van adviezen aan de cliënt. Er wordt gewerkt in verschillende praktijkruimtes op de polikliniek dermatologie van het ziekenhuis waar de training wordt gegeven.

Duur en locatie
De vaardigheidstraining wordt aangeboden in Nieuwegein en duurt 1 dag.

Data 2024
Nieuwegeingoogle-maps-icon-xsmall:
– Vrijdag 21 juni 2024
– Vrijdag 15 november 2024

Kosten
De kosten voor de vaardigheidstraining diagnostiek van voetschimmel en nagelmycose bedragen € 275,- btw-vrij. Voor koffie, thee en de lunch wordt gezorgd. De training duurt van 09.30 – 16:30 uur. De opleidingsmap wordt van te voren opgestuurd, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar omdat we in kleine groepen werken.

Carla van Uppelschoten en VoetVak+

Carla van Uppelschoten heeft een artikel geschreven over de diagnostiek van voetschimmel en nagelmycose voor het vakblad VoetVak+. Lees dit artikel hier

Cursist aan het woord
De vaardigheidstraining in de diagnostiek van voetschimmel en nagelmycose wordt door onze cursisten gemiddeld beoordeeld met een 8,1!

Selina vd Wel: “Als medisch pedicure vond ik het erg interessant en leerzaam dat dermatoloog J. Toonstra de theorie behandelde. Hij kon dit duidelijk uitleggen en heeft enorm veel kennis en praktijkervaring.”

Marylin van Wessel: “Leuke casussen, fijn dat er veel praktijkervaring is”.

Harriëtte: “Mooie verdiepingsinformatie over mycose en de herkenning hiervan. De eerste stap naar onderzoek en afname van preparaten”

Cursist: “Zeer interessante training, ook voor doktersassistenten.”

Cursist: “Een zeer leerzame cursus en dr. Toonstra is een zeer fijne docent, rustig en zeer kundig.”

Melanie Plasmeijer: “Mijn complimenten voor de algehele verzorging van de dag, die was super goed, mede voor de modellen, kunnen vele opleidingsinstituten een voorbeeld aan nemen”

Jolanda Klapwijk: “Zeer leerzame training. De herkenning van schimmel is een stuk duidelijker geworden. Hierdoor kan ik mijn cliënten een beter advies geven.”

Ellen Lindhout: “Heldere informatie, goed bruikbaar in de praktijk. Zeer leerzaam”

Ellen: “Door zelf te kunnen testen, krijg ik veel beter beeld en kan ik de mensen eindelijk adviseren over wel of geen schimmelbehandeling”.

Netta: “Interessant en toch ook leerzaam. Veel geleerd, ook over het omgaan met KOH-preparaten.”

Dina: “Zeer interessante en leerzame training. Ook de bespreking van de anti-schimmelproducten was zeer verhelderend.”

Praktische microscooptraining
Speciaal voor cursisten die de vaardigheidstraining in de diagnostiek van voetschimmel en nagelmycose hebben gevolgd en nog meer willen leren over het gebruik van de microscoop biedt U-Consultancy nu een praktische microscooptraining aan. Tijdens deze training leert u hoe u moet werken met een microscoop. Dit in een kleine groep onder nauwe supervisie van een dermatoloog. Meer informatie over deze praktische microscooptraining vindt u hier.

Vragen?
Klik hier…

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN