Kennissessie wondzorg

 

Inleiding

Als zorgprofessional (pedicure en andere beroepsprofessionals) ziet u vaak wonden voorbij komen aan de voeten. U mag als zorgprofessional een wond observeren en uw bevindingen hierover rapporteren in het dossier van de cliënt, dit kan later van pas komen bij de overdracht aan de arts. Om uw cliënt of patiënt zo goed mogelijk van dienst te zijn is het belangrijk om achtergrondkennis te hebben over deze diverse wonden en adviezen te kunnen geven.

Tijdens de kennissessie wondzorg beginnen we met het bespreken van de verschillende soorten wonden (zoals de algemene wond, ulcus cruris en de diabetische voet) en de verschillende fasen van de wondgenezing. Met behulp van dia’s worden er veel verschillende wonden getoond. Aan de hand van deze dia’s leert u om een wond te observeren en te classificeren volgens het WCS en TIME model. Daarna gaan we verder met de nieuwste opvattingen en richtlijnen over wondzorg en wondbehandeling. De verschillende wondbehandelingsproducten en verbandmaterialen zullen worden geïntroduceerd. Het is mogelijk om een eigen casus over wond in te sturen, deze zal dan behandeld worden tijdens de lesdag. Aan de hand van deze casussen zal de anamnese ook aan bod komen.

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

Wondherkenning en genezing, geschreven door C. Uppelschoten, verschenen in de Podopost.

Afhankelijk van uw cliëntenbestand kunt u wonden zien aan de voeten/onderbenen van uw cliënten.U mag zo’n wond observeren en uw bevindingen hierover rapporteren in het dossier van de cliënt. Dit is een voordeel bij de overdracht aan de huisarts. Om uw cliënt zo goed mogelijk van dienst te zijn, is het belangrijk om achtergrondkennis over diverse wonden te hebben en adviezen te kunnen geven. Wat is een wond? Een veelgebruikte definitie is: een wond is een verbreking van de anatomische en functionele samenhang van levend weefsel. De intacte en gezonde huid geeft het lichaam een goede beschermlaag tegen allerlei soorten bedreigingen van buitenaf,zoals ziekteverwekkers en thermisch of chemisch geweld. Een wond is een verbreking van die beschermlaag. Wondgenezing is daarom nodig om het lichaam tegen infectie te beschermen om overmatig vochtverlies via de huid te voorkomen. De wondgenezing bestaat uit drie overlappende fasen: ontsteking (0,5 tot 10 dagen), proliferatie of granulatie (3 tot 20 dagen) en remodellering (vanaf de vijfde dag), waarbij de bloedstolling tot de ontstekingsfase wordt gerekend. De duur van de wondgenezing hangt af van de grootte van de wond. Dit artikel gaat in op het verschil tussen acute en chronische wondgenezing. Lees hier het hele artikel.

Programma
– Fasen wondgenezing
– Soorten wonden
– Anamnese
– Classificatie WCS, TIME en ALTIS
– Wondbehandelingsproducten
– Casuïstiek bespreking

Doelgroep
Verpleegkundigen, doktersassistenten, (medisch) pedicuren, podotherapeuten en andere professionals die meer willen weten over de wondzorg.

Accreditatie
De kennissessie is met 7 punten geaccrediteerd door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V. 

Deze kennissessie is met 6 punten geaccrediteerd bij Kwaliteitsregister voor Pedicures Voetzorg Algemeen niveau 4.

Deze kennissessie is met 6 punten geaccrediteerd door de Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP) voor de NVvP.

Duur en locatie
De basisopleiding wordt aangeboden in Nieuwegein en duurt 1 dag.

Data:
Nieuwegein google-maps-icon-xsmall
– Donderdag 4 april 2024
– Donderdag 21 november 2024

Bewijs van deelname
Binnen 6 weken na de lesdag ontvangt u een digitaal bewijs van deelname.

Kosten
De kosten voor deze bijeenkomst bedragen € 225,- btw-vrij, inclusief catering. Afhankelijk van uw situatie, kan de training fiscaal aftrekbaar zijn.

Incompany training
Het is ook mogelijk dat U-Consultancy deze opleiding als incompany training verzorgt voor uw ziekenhuis of instelling. Voor meer informatie hiervoor, kunt u contact met ons opnemen!

Cursisten aan het woord

Cursiste (01-04-2021): “Heel veel informatie over de verschillende wonden, behandeling en genezing. Goed uitgelegd en zeer specialistisch!”

Cursiste (01-04-2021): “Interessant, leerzaam, professioneel maar toch heel goed te volgen (qua jargon etc.). Daarnaast een open en informele sfeer, wat erg prettig is.”

Vragen?
Klik hier…

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN