Columns van U-Consultancy

Een jaar lang verzorgde Carla Uppelschoten maandelijks een column voor Esthéticienne over de huid.

Introductie
In het nummer van december stelt Carla zich voor. Ze vertelt over haar achtergrond als verpleegkundige, het ontstaan van U-Consultancy en het doceren aan schoonheidsspecialisten en andere beroepsgroepen.

Column0

Column 1 – ‘Kijkvak’ Dermatologie 
In de eerste column vertelt Carla over het ‘kijkvak’ dermatologie bij schoonheidsspecialisten. Waarom is het van belang dat schoonheidsspecialisten hier meer kennis over verkrijgen?

Column1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Column 2 – Voorbereid op wintersport
In de tweede column waarschuwt Carla mensen die op wintersport gaan en vertelt aan de schoonheidsspecialisten hoe ze goede zonnebrandadviezen kunnen geven aan hun cliënten.

 

Column2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Column 3 – Xerosis Cutis in de schoonheidssalon 
Xerosis cutis, of een droge huid, is een huidconditie die frequent wordt gezien bij (atopisch) eczeem, ichtyosis (schubbenziekte), irritatief eczeem, craquelé eczeem en psoriasis. Een droge huid kan worden uitgelokt door frequent wassen, reinigingsmiddelen en ruimtes met droge lucht (verwarming / airconditioning). De droge huid kan de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden door jeuk en schaamte door de aanwezigheid ervan. Maar wat is precies een droge huid? En wat kun je het beste als advies geven als een cliënt met een droge huid in je schoonheidssalon komt?

Column 4 – Vlekjes en plekjes: Huidkanker?
In de vierde column vertelt Carla over vlekjes en plekjes (huidkanker) op de huid en waar je op moet letten in de salon.

Column3

Column 5 – Handhygiëne in de salon
In de vijfde column wordt uitgelegd hoe handhygiëne dient te worden toegepast en wat je na welk contact moet doen.

Column4

 

Column 6 – De huid is de spiegel van de ziel
Hoe ga je in je salon om met klanten die een psychische aandoening hebben? In deze zesde column wordt met name aandacht gegeven aan de psychiatrische aandoening Body Dysmorphic Disorder (BDD).

Column5

Column 7 – Laser en IPL
Carla geeft haar visie over de actuele ontwikkelingen rondom Laser en IPL en de plannen van minister Schippers. “Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer de schoonheidsspecialist het vakdiploma Ontharingstechnieken heeft behaald, zij bekwaam genoeg is om deze behandeling uit te voeren.”

Column 7

Column 9 – Medische communicatie
Hoe communiceer je als schoonheidsspecialist met de arts? Hoe zorg je ervoor dat je ‘verstaanbare’ taal spreekt, zowel tegen jouw cliënt als tegen de arts?

column-8

Column 10 – Medische huidanamnese  
Schoonheidsspecialisten zitten vanuit hun beroep dicht op de huid van hun cliënten en kunnen zo een belangrijke functie vervullen met het herkennen van afwijkingen die “niet pluis zijn” . Waar veel schoonheidsspecialisten tegen aan lopen is dat zij niet altijd even serieus door de medische professie worden genomen. Deels heeft dit te maken met onbekendheid van de functie van de schoonheidsspecialist en deels ook met het feit dat het jargon (het woordgebruik van de arts) niet wordt gesproken.

blad

Column 11 – Huidverzorging en -verbetering
Wat is de wens en wat is de realiteit bij het gebruik van cosmetica? Huidveroudering treedt met name op door jarenlang roken en zonlicht. Voor deze huidveroudering willen consumenten graag een directe oplossing.